Flere omkom i flyulykker i fjor

Pårørende går gjennom eiendeler som trolig tilhørte passasjerene som var om bord i flyet til Lion Air som styrtet i havet i Indonesia 31. oktober i fjor. Arkivfoto: Tatan Syuflana / AP / NTB scanpix
Pårørende går gjennom eiendeler som trolig tilhørte passasjerene som var om bord i flyet til Lion Air som styrtet i havet i Indonesia 31. oktober i fjor. Arkivfoto: Tatan Syuflana / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Til sammen 556 personer mistet livet i 15 ulykker i kommersiell flytrafikk i verden i fjor. Det er flere enn i de siste årene, men lavt i historisk sammenheng.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallene kommer fra Aviation Safety Network (ASN), som fører statistikk over verdens flyulykker, skriver Reuters. 2018 er det tredje sikreste året i historien når det gjelder antall flyulykker med dødelig utfall og det niende sikreste med tanke på antall omkomne, opplyser ASN.

– Enorm fremgang

Det var riktignok flere ulykker i fjor enn året før, som var det beste noensinne på ulykkesstatistikken. I 2017 omkom 44 personer i 10 flyulykker i kommersiell sivil luftfart. Snittet for de siste fem årene er 10 ulykker og 144 dødsfall per år.

Selv om 2018 altså var verre enn tendensen de siste årene, fremhever ASN-sjef Harro Ranter hvor få ulykker det var, om man ser det i et historisk perspektiv.

– Om det hadde vært ulykker like ofte i fjor som for ti år side, ville det betydd 39 dødsulykker i 2018. Med samme ulykkesrate som i 2000, ville det vært 64 dødsulykker i fjor. Det viser den enorme fremgangen innen flysikkerhet de siste tiårene, sier Ranter i en pressemelding.

Kun sivile

Den største enkeltulykken i fjor skjedde da en Boeing 737–8 fra Lion Air styrtet kort tid etter avgang fra Jakarta i Indonesia. 189 mennesker mistet livet.

ASNs statistikk omfatter alle ulykker i sivil, kommersiell luftfart med fly som er godkjent for 14 eller flere passasjerer. Dersom ulykker med militære transportfly regnes med, blir totalen for fjoråret 25 ulykker med 917 omkomne.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden