Meny

Flere omkom i flyulykker i fjor

Pårørende går gjennom eiendeler som trolig tilhørte passasjerene som var om bord i flyet til Lion Air som styrtet i havet i Indonesia 31. oktober i fjor. Arkivfoto: Tatan Syuflana / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Til sammen 556 personer mistet livet i 15 ulykker i kommersiell flytrafikk i verden i fjor. Det er flere enn i de siste årene, men lavt i historisk sammenheng.

Tallene kommer fra Aviation Safety Network (ASN), som fører statistikk over verdens flyulykker, skriver Reuters. 2018 er det tredje sikreste året i historien når det gjelder antall flyulykker med dødelig utfall og det niende sikreste med tanke på antall omkomne, opplyser ASN.

– Enorm fremgang

Det var riktignok flere ulykker i fjor enn året før, som var det beste noensinne på ulykkesstatistikken. I 2017 omkom 44 personer i 10 flyulykker i kommersiell sivil luftfart. Snittet for de siste fem årene er 10 ulykker og 144 dødsfall per år.

Selv om 2018 altså var verre enn tendensen de siste årene, fremhever ASN-sjef Harro Ranter hvor få ulykker det var, om man ser det i et historisk perspektiv.

– Om det hadde vært ulykker like ofte i fjor som for ti år side, ville det betydd 39 dødsulykker i 2018. Med samme ulykkesrate som i 2000, ville det vært 64 dødsulykker i fjor. Det viser den enorme fremgangen innen flysikkerhet de siste tiårene, sier Ranter i en pressemelding.

Kun sivile

Den største enkeltulykken i fjor skjedde da en Boeing 737–8 fra Lion Air styrtet kort tid etter avgang fra Jakarta i Indonesia. 189 mennesker mistet livet.

ASNs statistikk omfatter alle ulykker i sivil, kommersiell luftfart med fly som er godkjent for 14 eller flere passasjerer. Dersom ulykker med militære transportfly regnes med, blir totalen for fjoråret 25 ulykker med 917 omkomne.

(©NTB)

Populært