Laveste årlige drapstall i Syria-krigen til nå

Sivile syrere spaserer foran bygninger som ble ødelagt i kamper mellom USA-støttede kurdiske styrker og IS i Manbij i Nord-Syria. Foto: AP / NTB scanpix
Sivile syrere spaserer foran bygninger som ble ødelagt i kamper mellom USA-støttede kurdiske styrker og IS i Manbij i Nord-Syria. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

2018 ble året med det laveste antallet drepte i Syria-krigens snart åtte år lange varighet, ifølge tall fra eksilgruppen SOHR.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

19.666 mennesker ble drept i krigshandlinger i Syria i 2018, ifølge britisk-baserte Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

I 2017 ble 33.000 mennesker drept i krigshandlinger. Flest ble drept i 2014, året da den ytterliggående ekstremistgruppen IS erklærte opprettelsen av sitt såkalte kalifat i store deler av Syria og Irak, med 76.000 drepte.

6.349 av de drepte i 2018 var sivile, blant dem 1.437 barn, ifølge SOHR.

– Mesteparten av dem som ble drept i årets første halvår ble drept i angrep fra regimet og i russiske bombeangrep mot opposisjonskontrollerte områder inkludert Øst-Ghouta. Mesteparten av de som ble drept i årets siste halvår ble drept i luftangrep utført av den USA-ledede koalisjonen, sier SOHR-leder Rami Abdulrahman.

Kamphandlingene i Syria har mange steder blitt avsluttet, eller er i ferd med å trappes ned. Men i 2019 kan gjenværende såkalte sovende IS-celler øst i Syria utgjøre en fare, og Tyrkia har truet med en større offensiv mot kurdisk milits som kontrollerer syriske områder nær grensen til Tyrkia.

Ifølge SOHR kontrollerer nå regimet og dets allierte 60,2 prosent av Syria. Den kurdiskdominerte alliansen SDF, som støttes av den USA-ledede koalisjonen, kontrollerer 28,8 prosent. SDF ba i forrige uke om president Bashar al-Assads hjelp til å stå imot trusler om en tyrkisk offensiv etter at USAs president Donald Trump kunngjorde at USA trekker seg av landet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden