Trump åpner for økte utslipp av kvikksølv

Røyken fra kullkraftverk har vært USAs største kilde til kvikksølvutslipp, men strengere krav har det siste tiåret redusert utslippene med 85 prosent. Nå vil president Donald Trump lempe på kravene. Foto: AP / NTB scanpix
Røyken fra kullkraftverk har vært USAs største kilde til kvikksølvutslipp, men strengere krav har det siste tiåret redusert utslippene med 85 prosent. Nå vil president Donald Trump lempe på kravene. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump vil åpne for økte kvikksølvutslipp fra kullkraftverk og vil slå en strek over de skjerpede kravene som ble innført av forgjengeren Barack Obama.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama-administrasjonen skjerpet i 2011 kravene til utslipp av kvikksølv i røyk fra amerikanske kullkraftverk og påla nye rensekrav som bransjen hevdet ville koste godt over 150 milliarder kroner.

Ifølge miljøvernorganisasjoner er utslippene av kvikksølv redusert med 85 prosent det siste tiåret som følge av nye krav fra føderale myndigheter og delstatene.

President Donald Trump har tidligere omgjort en rekke av Obama-administrasjonens miljøkrav og foreslår nå også å slå en strek over de nye utslippskravene for kullkraftverk.

Det amerikanske miljøverndirektoratet EPA argumenterer med at utgiftene til rensing langt overstiger helseutgifter som følge av utslipp av kvikksølv og andre giftstoffer fra kullkraftverk, og at rensekravene derfor ikke kan forsvares.

Kvikksølv forårsaker blant annet fødselsskader og hjerneskade, og kullkraftverkene er USAs største kilde til utslipp.

Kullkraft er også en av de største kildene til utslipp av skadelige klimagasser, men har en varm forsvarer i president Donald Trump.

Den amerikanske presidenten har varslet at han vil trekke USA fra Parisavtalen, som han hevder vil koste USA mange tusen milliarder dollar, uten at landet får noe tilbake.