Den israelske forfatteren Amos Oz er død

Bøkene til Amos Oz er oversatt til nærmere 50 språk, blant dem norsk.
Bøkene til Amos Oz er oversatt til nærmere 50 språk, blant dem norsk. Foto: Dan Balilty / AP

Den israelske forfatteren, journalisten og samfunnsdebattanten Amos Oz er død, 79 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge datteren Fania Oz-Salzberger døde faren av kreft, og på Twitter takker hun «alle dem som elsket ham».

Oz regnes som Israels mest kjente nålevende forfatter, og bøkene hans er oversatt til nærmere 50 språk, blant dem norsk.

Blant romanene som er oversatt til norsk, er «Min Michael», «En panter i kjelleren», «Det samme hav» og «En fortelling om kjærlighet og mørke».

Han har høstet en rekke priser i inn- og utland for sine bøker, blant dem den tyske Goethe-prisen, den franske Æreslegionen og den tsjekkiske Franz Kafka-prisen.

I 2001 fikk han også Den norske Forfatterforening ytringsfrihetspris.

Tostatsløsning

Oz var også en av de første ledende israelerne som tok til orde for opprettelse av en palestinsk stat, noe han gjorde alt i 1967.

I 1978 var han en av grunnleggeren av den israelske fredsbevegelsen Peace Now, og han sto i mange år det israelske arbeiderpartiet og dets leder Shimon Peres nær.

Da Peres trakk seg som partileder, ble Oz nevnt som en mulig etterfølger som partileder, sammen med Ehud Barak.

Støttet bombing

På 1990-tallet trakk Oz seg fra partiet og sluttet i stedet opp om venstrepartiet Meretz.

Han var en uttalt motstander av opprettelse av israelske bosetninger i de okkuperte, palestinske områdene, men var også en svoren sionist og kritiserte dem som ikke sluttet opp om sionismen.

Selv om Oz av mange ble regnet som fredsaktivist, støttet han helhjertet opp om Israels krigføring mot Libanon i 2006 og massive bombing av Gazastripen i 2009 og 2014 og kalte det selvforsvar mot Hizbollah og Hamas.

Hamas-terrorister

Hamas, som vant valget i de palestinske områdene i 2006, omtalte han konsekvent som terrorister.

– Hamas er ikke bare en terroristorganisasjon. Hamas er en idé, en desperat og fanatisk idé som vokste fram som følge av den trøstesløshet og frustrasjon mange palestinere opplever, skrev Oz i 2010.

– Ingen idé er noensinne beseiret ved hjelp av militærmakt. For å nedkjempe en idé, må man tilby en bedre idé, en som er mer attraktiv og akseptabel. Israel må inngå en fredsavtale med president Mahmoud Abbas og hans Fatah-regjering på Vestbredden, fortsatte han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden