Bashir trues av nye protester i Sudan

Sudans president Omar al-Bashir hilser på frammøtte offiserer og tjenestemenn på flyplassen i Juba i Sør-Sudan i oktober. De siste dagene har Sudan vært preget av omfattende protester. Foto: Bullen Chol / AP / NTB scanpix
Sudans president Omar al-Bashir hilser på frammøtte offiserer og tjenestemenn på flyplassen i Juba i Sør-Sudan i oktober. De siste dagene har Sudan vært preget av omfattende protester. Foto: Bullen Chol / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En drøy uke med landsomfattende protester i Sudan kan vise seg å true Omar al-Bashirs 29 år lange grep om makten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bashirs sikkerhetsstyrker har slått hardt ned på protestene, og ifølge Amnesty er 37 ubevæpnede demonstranter drept siden 19. desember. Regjeringen erkjente torsdag at protestene har krevd minst 19 liv, blant dem to politifolk.

På tross av maktbruken har støtten fra landets mektige militær- og sikkerhetsapparat bare vært halvhjertet, og Bashirs reaksjon har vært relativt tilbakeholden, ifølge nyhetsbyrået AP.

Bashir kom til makten i et militærkupp i 1989 og ble i 2010 siktet for folkemord og krigsforbrytelser av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag.

Lover reformer

Under protestene har Bashir lovet reformer. Men han gir ingen detaljer om hvordan han konkret akter å få bukt med den stadig dypere økonomiske krisen som truer med å svekke hans en gang så harde grep om makten.

Bashir beskyttes fortsatt av Sudans politiske elite, men under uroen har støtteerklæringene vært laber fra den militære eliten som utgjør hans virkelige maktbase.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sudan er rammet av kraftig inflasjon på 70 prosent, og det sudanske pundet har stupt i verdi på tross av at USA opphevet en økonomisk embargo mot landet i 2017.

Mot til å fortsette

Bashir, som er i midten av 70-åra, har fått slutt på to tidligere protestbølger og kan godt komme til å gjøre det igjen. Men langvarige gatekamper med politiet i Khartoum kan i denne omgang ha gitt demonstranter mot til fortsette.

– Det sudanske folk er på vei mot endring, og det er ingen vei tilbake, sa en fagforeningskoalisjon som arrangerte en protestmarsj tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil forfølge alle alternativer som er fredelige og folkelige, inntil vi har felt regimet som fortsetter å spille blod, het det vurdere.

Misnøye

Protestene som begynte 19. desember, var først rettet mot økte brødpriser og mangel på matvarer og drivstoff, men ble etter hvert mer direkte rettet mot Bashir.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uroen vekker minner fra starten på den arabiske våren og både aktivister og opposisjonsgrupper har oppfordret til nye demonstrasjoner de kommende dagene.

Støtte fra Egypt

Fra Sudans arabiske allierte i regionen har det så langt vært taust. Men Bashirs regjering fikk torsdag full støtte fra regimet i nabolandet Egypt.

– Stabilitet i Sudan betyr stabilitet i Egypt, erklærte Egypts utenriksminister Sameh Shoukry under et besøk i Khartoum.