Trump kan ha avslørt spesialstyrker i Irak

Video: Se klipp fra Trumps overraskelsesbesøk til militærbasen i Irak.

Donald Trumps besøk posering med spesialstyrker og twitring kan ha avslørt soldatenes identitet, noe som utfordrer deres sikkerhet, sier tidligere etterretningsoffiser til Newsweek.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Donald Trump dro på et uanmeldt besøk til den amerikanske militærbasen Ayn al-Asad, 160 kilometer vest for Bagdad.

USA har fortsatt rundt 5200 soldater i landet der oppdraget er å trene og assistere irakiske styrker i kampen mot Daesh (IS).

Presidenten møtte troppene, var med på selfier og skrev autografer.

Ifølge Newsweek stoppet Trump opp for å ta bilde av orlogskaptein Kyu Lee, som identifiserte seg som lederen av spesialstyrken Navy SEAL Team Five. I etterkant poserte han sammen med noen som antas å være andre medlemmer av spesialstyrken. De var kledd i full stridsutrustning.

Den gjenkjennelige «Air Force One» på besøk til basen i 2007. Foto: Cherie A. Thurlby / Det amerikanske forsvarsdepartementet
Den gjenkjennelige «Air Force One» på besøk til basen i 2007. Foto: Cherie A. Thurlby / Det amerikanske forsvarsdepartementet

Etter at presidentflyet forlot basen, twitret Trump en video med seansen, med låta «God Bless the USA» i bakgrunnen, som Trump ofte har brukt i sine kampanjer.

Propagandakupp

Tidligere etterretningsoffiser Malcolm Nance sier til Newsweek at vanligvis så blir ansiktene til operativt personell sladdet i slike tilfeller.

– Operasjonell sikkerhet er den viktigste delen av utstasjonering av personell. De virkelige navnene og identitetene til personell involvert i spesialoperasjoner er vanligvis gradert informasjon i en stridssone, sier han til avisen.

USAs president har myndighet til å offentliggjøre informasjon. Likevel påpeker Nance at det vil være et propagandakupp for fienden dersom soldatene blir tatt til fange.

Marinens spesialstyrkekommando og Det hvite hus har ikke gitt avisen tilsvar til artikkelen, men en anonym byråkrat fra forsvarsdepartementet sier at han ikke har sett noe lignende før.

President Trump har også tidligere oppskaket sikkerhetseksperter. New York Times skrev i oktober at kinesere har antakelig avlyttet hans private mobiltelefon som han tidligere har blitt bedt om å kaste og i stedet bruke den sikre landlinjen fra Det hvite hus. Trump avviste historien, og skrev at han ikke har tid til å gå inn på detaljene, men at den er «såååå feil».

Flyturen avslørt

I tillegg får Trumps administrasjon kritikk for at selve flyturen til Irak ikke var så hysj-hysj som en skulle tro, skriver Washington Post. Flyentusiaster klarte å identifisere flyet og dele ruta på Twitter mens flyet enda var underveis. Flyets identifikasjonssystem var på, og ble slått av over Romania.

– Bekymringsfullt at så mange ser ut til å vite om noe som ennå ikke har skjedd, twitret Paul Rieckhoff, lederen av veteranforeningen for Irak og Afghanistan i USA, selv om han satte pris på at Trump var på vei til å besøke troppene. Det er første gangen Trump besøker soldater i en stridssone.

– Bedre sent enn aldri, skrev han.

Ironisk nok var Trumps twitter-pause enda en indikasjon på at noe var i gjære.

Trump fortalte etter landing at en tidligere tur til Midtøsten ble skrinlagt på grunn av at alle kunne finne ut av det.

Han og staben fløy i Air Force One med alle vinduene mørklagt og et falskt transponder-kode, men det hjalp ikke. Noe av problemet kan være at det standard presidentflyet er svært gjenkjennelig.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden