Presidentvalget utsettes på nytt i deler av Kongo

Presidentvalget i Kongo, som er utsatt en rekke ganger, er nok en gang utsatt for deler av landet. Foto: AP / NTB scanpix
Presidentvalget i Kongo, som er utsatt en rekke ganger, er nok en gang utsatt for deler av landet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidentvalget blir på nytt utsatt i deler av Kongo og vil først bli holdt i mars, opplyser valgkommisjonen i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Valget i Kongo er utsatt flere ganger tidligere, men sist søndag skulle etter planen landets 40 millioner stemmeberettigede ha gått til urnene.

En brann i valgkommisjonens lagerbygning i Kinshasa, der store mengder valgmateriell og nyinnkjøpte valgautomater gikk tapt, førte imidlertid til nok en utsettelse, og ny dato ble satt til 30. desember.

Onsdag varslet valgkommisjonen i landet nok en utsettelse, denne gangen rett nok bare i provinsene Nord-Kivuog Mai-Ndome som er rammet av en ebolaepidemi.

Valget i disse to områdene vil først kunne finne sted i mars, opplyser valgkommisjonen.

På overtid

47 år gamle Joseph Kabila har styrt Kongo siden faren, kuppmakeren Laurent-Désiré Kabila, ble drept av en livvakt i 2001.

Sønnen vant de blodige presidentvalgene i Kongo i 2006 og 2011, og skulle egentlig ha flyttet ut av presidentpalasset i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Afrikas nest største land Kongo er rikt på edle metaller og mineraler, men plyndres av utallige opprørs- og militsgrupper, gjennomkorrupte tjenestemenn og utenlandske aktører.

77 prosent av befolkningen lever ifølge Verdensbanken under fattigdomsgrensa og Kongo ligger på 176. plass av 188 på FNs levekårsindeks.

Bortkastet

Mange kongolesere mener valget er bortkastet og tror Kabilas håndplukkede kandidat Emmanuel Ramazani Shadary uansett vinner.

Shadary har som innenriksminister vært sentral i å slå ned flere opprør mot presidenten. Det har ført til at EU har svartelistet ham for brudd på menneskerettighetene. Dersom han går seirende ut, tyder mye på at Kabila vil styre videre i kulissene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Splittet opposisjon

20 andre kandidater stiller også til valg, men opposisjonen er splittet og de to fremste utfordrerne, Felix Tshisekedi og Martin Fayulu, tror ikke valget blir fritt og rettferdig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kongo har aldri opplevd frie valg, sier 62 år gamle Fayulu, som er utdannet i Frankrike og USA, har jobbet for den amerikanske oljegiganten Exxon Mobile og tilhører et relativt lite og ukjent parti.

– Han har gjort alt for å hindre oss i å drive valgkamp, sier Tshisekedi til DPA. Han er sønn av Kongos mangeårige opposisjonsleder Etienne Tshisekedi, som døde i februar, og stiller til valg for landets eldste opposisjonsparti, Unionen for demokrati og sosial framgang (UDPS).