Pave Frans ba for fred på jord

Pave Frans holdt 1. juledag den tradisjonelle «urbi et orbi»-talen til tusenvis av frammøtte på Petersplassen. Foto: AP / NTB scanpix
Pave Frans holdt 1. juledag den tradisjonelle «urbi et orbi»-talen til tusenvis av frammøtte på Petersplassen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Pave Frans ba for fred på jord og oppfordret til brorskap mellom nasjoner og kulturer, under sin tradisjonelle tale på Petersplassen 1. juledag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hva er julens universelle budskap, spurte paven i «urbi et orbi»-talen.

– Det er Gud er vår far og at vi alle er brødre og søstre, sa den katolske kirkens overhode til de mange tusen som var samlet på Petersplassen.

– Denne sannheten danner grunnlaget for den kristne visjonen om humanitet. Av den grunn er mitt ønske om gledelig jul også et ønske om brorskap, sa han.

Jemen og Syria

Pave Frans ba videre for fred på jord, og nevnte særlig Jemen der 14 millioner mennesker trues av sult og krigen har kostet minst 10.000 liv.

– Mine tanker går til Jemen. Jeg håper den våpenhvilen verdenssamfunnet har fått i stand, endelig kan bringe lettelse til barna og andre som er utmattet av krig og sult, sa han.

Paven ga også uttrykk for håp om at krigen i Syria går mot slutten.

– Måtte verdenssamfunnet arbeide besluttsomt for å få i stand en politisk løsning slik at det syriske folk, særlig alle de som ble tvunget på flukt, kan vende hjem og leve i fred i sitt eget land, sa han.

Håper på fredssamtaler

Palestinernes skjebne var også tema under pavens årvisse tale.

Måtte israelerne og palestinere bli i stand til å gjenoppta dialogen og legge ut på fredsferd, slik at det kan bli slutt på en over 70 år gammel konflikt, sa han.

Paven ba også om en slutt på konflikter i Afrika, mellom Nord- og Sør-Korea, samt i Ukraina, Venezuela og Nicaragua.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden