Britene lukker atomvåpen-arkiv uten forklaring

Atombomben «Mosaic G2» ble sprengt i Australia i 1956. Øya ble stengt av fram til 1992 på grunn av fare for radioaktivitet.
Atombomben «Mosaic G2» ble sprengt i Australia i 1956. Øya ble stengt av fram til 1992 på grunn av fare for radioaktivitet. Foto: Public Domain
Artikkelen fortsetter under annonsen

Historisk dokumentasjon om det britiske atomvåpenprogrammet er fjernet fra nasjonale arkiver, melder The Guardian.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mellom 1952 og 1991 prøvesprengte Storbritannia 45 atomstridshoder. Nå har historisk dokumentasjon fra 1939 og utover 80-tallet om det britiske atomprogrammet forsvunnet, skriver The Guardian.

Det dreier seg om rundt 1700 filer, som også omfatter de første prøvesprengningene på øygruppen Monte Bello i vestlige Australia.

Nettsidene til arkivene viser at filene er «midlertidig sperret» etter ordre fra det britiske forsvarsdepartementet eller det britiske atomnedrustningsbryået NDA, som selv er underlagt utenriksdepartementet.

Ifølge avisen spekulerer akademikere om det var noe i filene som ikke burde ha vært offentliggjort, eller om dette skyldes kun omorganisering.

Filene inneholder teori om fysikken bak atomvåpen og mer praktisk informasjon som eksempelvis hvordan tåler kampfly trykkbølger fra en kjernefysisk eksplosjon.

– Vi skulle ha visst hva som foregår. Vi klør oss alle i hodet. Alt dette er litt mystisk, sier historieprofessor Jon Agar ved University College London til avisen.