Dødstallet stiger i Indonesia

Stadig flere omkomne blir funnet i ruinene etter tsunamien i Indonesia. Foto: AP / NTB scanpix
Stadig flere omkomne blir funnet i ruinene etter tsunamien i Indonesia. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Letemannskapene finner stadig flere omkomne etter tsunamien som rammet Indonesia, og det offisielle dødstallet er nå oppjustert til 429.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

154 mennesker er fortsatt oppført som savnede etter tsunamien 22. desember, og indonesiske myndigheter frykter derfor at nærmere 600 menneskeliv kan ha gått tapt.

1.459 mennesker ble skadd i tsunamien, som trolig ble forårsaket av undersjøiske ras som følge av et utbrudd fra den drøyt 300 meter høye Anak Krakatoa-vulkanen.

Tsunamien slo inn over sørspissen av Sumatra og vestkysten av Java og forårsaket store ødeleggelser.

Aktiv vulkan

Anak Krakatoa, som ligger rundt 50 kilometer fra kysten, har vært svært aktiv siden juni, og lørdagens utbrudd var det tredje på et halvt år.

Eksperter frykter en ny tsunami og advarer folk mot å flytte tilbake til kystområdene.

– Sannsynligheten for flere tsunamier i Sundastredet vil forbli stor så lenge Anak Krakatoa-vulkanen er i en så aktiv fase. Det kan utløse nye undersjøiske skred, sier Richard Teeuw ved University of Portsmouth i Storbritannia.

Leter etter ofre

Tusenvis av soldater, politifolk, redningsmannskaper og frivillige leter fortsatt i ruinene og har blant annet tatt i bruk droner i håp om å finne noen av de savnede i live.

Over 600 bolighus ble rasert av vannmassene, og mange hoteller, butikker og boder langs strendene ble også ødelagt, det samme ble rundt 400 båter.

– Vi tror at noen ofre fortsatt er fanget under vrakrester og materialer som ble vasket bort av tsunamien, sa en talsmann for redningsmannskapene mandag.

Ildringen

Indonesia har 127 aktive vulkaner og ligger på den såkalte «Ildringen» i Stillehavet, et område som er svært utsatt for jordskjelv og vulkansk aktivitet.

Anak Krakatoa er en ganske ny vulkansk øy som dukket opp rundt 1928 i krateret etter øya Krakatoa.

Krakatoa ble sprengt i filler av et vulkanutbrudd i 1883 og utløste det som regnes som historiens verste flodbølge. Den gikk jorda rundt og slo inn over 163 byer. Man regner med at minst 36.000 mennesker mistet livet.