Trump har diskutert Syria-tilbaketrekning med Erdogan

USAs president Donald Trump sier han har hatt en «lang og produktiv» telefonsamtale med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Her er de to presidentene avbildet sammen under en omvisning ved NATOs nye hovedkvarterer i Brussel tidligere i år. Foto: AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump sier han har hatt en «lang og produktiv» telefonsamtale med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Her er de to presidentene avbildet sammen under en omvisning ved NATOs nye hovedkvarterer i Brussel tidligere i år. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USAs president Donald Trump har diskutert det han beskriver som en «svært koordinert» tilbaketrekning fra Syria med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to statslederne hadde søndag en «lang og produktiv» telefonsamtale, skriver Trump på Twitter.

– Vi diskuterte IS, vårt felles engasjement i Syria og den gradvise og svært koordinerte tilbaketrekningen av amerikanske soldater i området. Etter mange år kommer de hjem. Vi diskuterte også en stor utvidelse av handelen, fortsetter Trump.

Den amerikanske presidenten overrasket sine allierte fredag da han brått kunngjorde at han vil trekke USAs gjenværende 2.000 soldater i Syria ut av landet, der de har koordinert den flernasjonale kampen mot jihadistgruppa IS.

Tyrkia var imidlertid positive til avgjørelsen, som ifølge amerikanske medier ble tatt i en telefonsamtale med president Erdogan.

Den amerikanske tilbaketrekningen gjør det lettere for tyrkiske soldater å rykke inn mot kurdiske YPG-krigere i Syria. Krigerne utgjør en stor del av krigeralliansen SDF, som USA har støttet. Tyrkia ser på YPG som en del av det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK i Tyrkia, en gruppe landet anser som en terrororganisasjon.

– Den amerikanske tilbaketrekningen åpner for at Tyrkia kan iverksette sin operasjon mot kurderne, og en blodig krig vil begynne, har ekspert på kurdiske anliggender Mutlu Cirivoglu tidligere sagt til nyhetsbyrået AFP.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden