168 registrerte døde etter tsunami i Indonesia

Se video.

168 mennesker er bekreftet omkommet etter at en tsunami rammet Sundastredet i Indonesia lørdag. Norske Øystein Andersen måtte evakuere med familien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg er over 700 personer skadd, melder de nasjonale krisehåndteringsmyndighetene, og 30 mennesker er savnet. Indonesiske myndigheter sier tsunamien trolig skyldes undervannsskred etter et utbrudd i vulkanen Krakatau.

– Vi sammenstiller meldinger om at en tsunami har truffet Sundastredet, spesielt ved Serand, Pandeglang og Sør-Lampung, sier byråets talsmann Sutopo Purwo Nugroho til Metro TV søndag morgen. Flere hundre hjem er ødelagt, ifølge talsmannen.

– Dødstallet vil øke

De hardest rammede områdene er Pandeglang-regionen på Java, som omfatter nasjonalparken Ujung Kulon og populære turiststrender. I byen Bandar Lampung sør på Sumatra måtte hundrevis av beboere søke tilflukt i guvernørens kontor.

Nødhjelp og tungt redningsutstyr fraktes nå til disse områdene, sier talsmann Sutopo Purwo Nugroho i de nasjonale krisehåndteringsmyndighetene.

– Dødstallet vil sannsynligvis øke, sier han.

Nordmann måtte evakuere

Norske Øystein Andersen måtte evakuere familien i all hast da en tsunami traff hotellet deres på Vest-Java lørdag kveld.

– Jeg løp og banket på der kona og gutten min lå og sov. Da traff bølge nummer to hotellet vårt så hele bygningen ristet. Jeg kunne se bølgen gjennom vinduet, sier Andersen til NTB. Nordmannen er lokalt ansatt ved Norges ambassade i Jakarta og jobber med administrasjon og konsulær bistand.

Store ødeleggelser

Utenfor hotellet ble Andersen møtt av store ødeleggelser. Båter ble skylt inn på land, biler var ødelagt og bygninger rasert. Han og familien fulgte etter lokale beboere som rømte opp i høyden.

– Vi tenker å dra til storbyen etter dette, for det er ikke særlig hyggelig her, sier han. Noen timer før tsunamien inntraff, tok Andersen, som også er vulkanfotograf, bilder av vulkanutbruddet som utløste bølgene.

I september omkom 832 i Indonesia etter jordskjelv og tsunami i byen Palu.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden