Versailles stengt før ny protesthelg i Frankrike

Slottet Versailles utenfor Paris. Illustrasjonsfoto: Gunnar Lier / NTB scanpix.
Slottet Versailles utenfor Paris. Illustrasjonsfoto: Gunnar Lier / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De gule vestene har for sjette helg på rad planlagt protester over hele Frankrike. Selv om antallet demonstranter har falt, tar myndighetene ingen sjanser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrantene var fredag delt om hvorvidt de skulle gjennomføre lørdagens protestaksjon i Paris eller den nærliggende byen Versailles, hjemstedet til kong Ludvig XVI som ble halshogd av den revolusjonære giljotinen i 1792.

I frykt for mulig uro har lokale myndigheter besluttet å stenge Slottet i Versailles og dens hager under lørdagens protester. Samtidig har butikker i Paris fått beskjed om å utvise aktsomhet.

De siste par helgene har mange av dem holdt stengt i frykt for vold og plyndring.

Synkende deltakelse

Antall demonstranter har falt kraftig etter at president Emmanuel Macron besluttet å gi etter for flere av kravene til de gule vestene.

Rundt 1.400 er påmeldt et Facebook-arrangement for demonstrasjonene i Versailles laget av de gule vestenes leder Eric Drouet, mens ytterligere rundt 8.000 har trykket «interessert». Det er også planlagt demonstrasjoner i Lyon, Toulouse, Orleans og Bretagne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forrige helg deltok rundt 3.000 i protester i Paris, mens rundt 66.000 deltok i protester på landsbasis. Også det var kraftig ned fra helgen før.

De større protestaksjonene har foregått i helgene, men enkelte demonstranter arrangert noen mindre sporadiske protester gjennom ukedagene. Blant annet ble rundt 14 mennesker pågrepet tidligere denne uka da de forsøkte å blokkere inngangene til bilprodusenten PSA Peugeot Citroën i Pfastatt øst i Frankrike.

Laveste oppmøte siden starten

Også i ukedagene har antall demonstranter gått kraftig ned. 4.000 deltok i protester torsdag, det laveste tallet siden protestene begynte med 282.000 deltakere lørdag 17. november.

Politiet har også lykkes i å fjerne demonstranter ikledd gule vester fra rundt 300 rundkjøringer rundt om i Frankrike.

Ifølge innenriksdepartementet var lørdag kun rundt 200 rundkjøringer fortsatt okkupert.