Verste uke for Dow Jones-indeksen på ti år

Det lyser rødt og grønt på fasaden til New York-børsen, men på aksjemarkedet er det de røde tallene som dominerer i førjulshandelen. Foto: Patrick Sison / AP / NTB scanpix
Det lyser rødt og grønt på fasaden til New York-børsen, men på aksjemarkedet er det de røde tallene som dominerer i førjulshandelen. Foto: Patrick Sison / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Børsene i USA ble rammet av et nytt kraftig fall fredag. Nedgangen til Dow Jones-indeksen den siste uka er den største siden finanskrisen i 2008.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da børsene stengte, hadde Dow Jones-indeksen falt 1,8 prosent til 22.445 poeng. Nedgangen i løpet av den siste uka er på rundt 7 prosent.

Fallet til den bredere indeksen S&P 500 var på 2,1 prosent i løpet av fredagen. Hovedindeksen på den teknologitunge Nasdaq-børsen raste hele 3 prosent.

Aksjemarkedet ender vanligvis året med oppgang, men investorer frykter blant annet en stans i den globale veksten og at USA kan havne i en ny finanskrise innen få år. Amerikanske aksjer går mot den verste desembermåneden siden den store økonomiske depresjonen på 1930-tallet.

Teknologitrøbbel

Nasdaq-indeksen ligger nå mer enn 20 prosent lavere enn toppnivået i august. Flere store teknologiselskaper som Facebook, Twitter, Apple, Netflix og Google-eier Alphabet har sett markedsverdien falle med flere hundre milliarder dollar.

– Lever du som følge av momentum, dør du som følge av momentum, konstaterer Sam Stovall, sjefanalytiker i CFRA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to førstnevnte, Facebook og Twitter, har også vært involvert i personvernskandaler og anklager om manglende håndtering av valginnblanding.

Grensemur

Bekymring for blant annet svekket global vekst, handelsstrid mellom USA og Kina og amerikanske rentehevinger har ført til kraftige børsfall de siste månedene.

Budsjettstriden i den amerikanske Kongressen har også bidratt til nedturen de siste dagene. President Donald Trump har så langt nektet å godta budsjettforslag som ikke inneholder penger til muren han ønsker å bygge langs grensa til Mexico.

Hvis ikke presidenten og flertallet i Senatet klarer å bli enige, kan mange amerikanske offentlige etater bli nødt til å stenge på grunn av pengemangel fra og med natt til lørdag.