Trumps Syria-plan ryster allierte

Se video.

Ordren om å trekke amerikanske soldater ut av Syria vekker uro blant USAs nærmeste allierte. Russlands president er derimot positiv til Trumps planer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iran og Russland, det syriske regimets nærmeste allierte, gleder seg som ventet over en forestående amerikansk tilbaketrekning.

Onsdag kunngjorde Det hvite hus overraskende at USA har begynte å hente soldater hjem, mens Trump erklærte at den ytterliggående islamistgruppa IS er nedkjempet i Syria.

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) advarte samme dag USA om risikoen ved å trekke seg ut av Syria. Storbritannia og Frankrike advarer også om at kampen mot IS ikke er over. Det samme gjør USAs nærmeste allierte på bakken.

– IS er ikke nedkjempet, sier den kurdiskdominerte militsen SDF, som mener tilbaketrekningen av amerikanske soldater vil føre til at IS bygger seg opp igjen som en stor trussel i regionen.

(Artikkelen fortsetter under)

Bekymringsbrev

Søreide påpeker at selv om mye av den territorielle kampen mot IS er vunnet, er det fortsatt mange lommer igjen med IS-krigere

– Risikoen for at de kan få et sterkere fotfeste igjen, er absolutt til stede, sa Søreide til NRK etter å ha møtt USAs utenriksminister Mike Pompeo i Washington onsdag.

Pentagon har ikke bekreftet at en full tilbaketrekning er i gang, men sier de går inn i en «ny fase» i kampen mot IS.

Amerikanske senatorer, blant dem flere sentrale republikanere, har sendt et brev til Trump der de ber ham innstendig om å ombestemme seg.

En tilbaketrekning nå vil være et forhastet og kostbart feilgrep, fastslår blant andre republikanerne Lindsey Graham og Marco Rubio.

Amerikanerne har siden 2014 ledet en bred militærallianse mot IS hvor Norge og en lang rekke andre land deltar.

Les også: Tyrkia varsler Syria-angrep hvis ikke USA fjerner «terrorister»

Tyrkisk trussel

Amerikanske soldater har på bakken i Nord-Syria de siste årene hovedsakelig støttet SDF, som domineres av den kurdiske YPG-militsen. De kurdiske krigerne har med amerikansk støtte drevet IS ut av store områder i Nord-Syria.

USAs allianse med YPG har skapt sinne hos NATO-allierte Tyrkia, som regner militsen som en terrorgruppe. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truet forrige uke med en ny militæroffensiv mot de USA-støttede kurderne i Nord-Syria. Amerikanske senatorer advarer nå om at USA tilbaketrekning vil oppmuntre tyrkerne til å gjøre alvor av trusselen.

Trump har lenge ymtet frampå om at han vil avslutte USAs militæroperasjon i Syria, men nære allierte skal ifølge flere medier ikke ha blitt informert om beslutningen på forhånd.

IS kontrollerer ifølge Pentagon bare rundt 1 prosent av områdene de hadde i 2014, men antas å ha flere tusen krigere igjen i Syria.

«Drømmescenario»

Russland, som er tungt til stede i Syria og har hjulpet president Bashar al-Assad med å gjenerobre mesteparten av Syria fra opprørere, klaget senest onsdag over USAs nærvær i landet.

– Dette er ikke bare et drømmescenario for IS, men også for Russland, Iran og Assad-regimet, sier forsker Charles Lister ved Middle East Institute.

USAs fortsatte militære nærvær har vært regnet som avgjørende for å veie opp mot russisk og iransk innflytelse i Syria og i regionen for øvrig. Lister kaller beslutningen «usedvanlig kortsynt og naiv».

– Det vil se ut som en tilbaketrekning, ikke en seier, og nok et bevis på den amerikanske presidentens farlige uforutsigbarhet, sier Lister.

– USA gjør det riktige

Russlands president Vladimir Putin sier til pressen i Moskva onsdag at han er enig med den amerikanske presidenten, som dagen før slo fast at IS er bekjempet og tiden er inne for å hente soldatene hjem.

Russlands president Vladimir Putin har sin årlige, direktesendte pressekonferanse i Moskva torsdag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: Alexander Zemlianichenko / AP
Russlands president Vladimir Putin har sin årlige, direktesendte pressekonferanse i Moskva torsdag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Russland har lenge framholdt at USAs tilstedeværelse i Syria er uberettiget fordi den ikke er klarert i FNs sikkerhetsråd eller godkjent av regjeringen i Damaskus.

– Hvis USA har bestemt seg for å trekke tilbake sin styrke, så gjør de det riktige, sier Putin.

Russerne er en nær alliert av regimet og snudde borgerkrigen i Bashar al-Assads favør da de gikk aktivt inn i krigen i starten av 2015.

Putin påpeker at det gjenstår å se om USA gjennomfører planen, og viser til amerikanernes gjentatte løfter om å avslutte det 17 år lange militære nærværet i Afghanistan.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden