FFI-forsker: Drapene kan tyde på et jihadistisk motiv

Danske Louisa Vesterager Jespersen (t.v) og norske Maren Ueland (t.h) ble funnet drept i Marokko.
Danske Louisa Vesterager Jespersen (t.v) og norske Maren Ueland (t.h) ble funnet drept i Marokko.
Artikkelen fortsetter under annonsen

forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt sier det er flere indikasjoner på at dobbeltdrapet i Marokko kan være jihadistisk motivert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men denne informasjonen er ikke verifisert enda. Vi må vente til det kommer mer informasjon rundt gjerningsmennene og bakgrunnen deres før vi kan konkludere her, sier Seniorforsker Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt til NTB torsdag.

Forskeren, som har jihadisme som sitt spesialfelt, sier at Marokko har en historikk når det gjelder denne ytterliggående formen for islamisme.

– Det har reist et sted mellom 1.000 og 2.500 fremmedkrigere fra Marokko til konfliktområder. Rundt 200 av dem skal ha returnert. De fleste av disse kommer fra områder og byer nord i landet, sier han.

Det største terrorangrepet skjedde i 2003 i Casablanca da tolv selvmordsbombere slo til på flere steder.

– På 80-tallet reiste flere marokkanere til Afghanistan der de etablerte Marokkansk islamsk kampgruppe, som ble en del av al-Qaida-nettverket. Denne gruppa har vært det viktigste jihadist- nettverket i Marokko, sier Nesser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I de senere årene har mange fremmedkrigere blitt rekruttert fra Marokko til konflikter i Syria og andre steder. Her har de også knyttet seg til jihadistgrupper med bånd til al-Qaida eller blitt med i IS.

Nesser legger til at turistmål er blitt angrepet av disse grupperingene ved flere anledninger, men at det er mest utsatt der turister samles.

– Det har vært mange planlagte terrorangrep i Marokko som er blitt stoppet av myndighetene. De ser ut til å ha vært effektive i å avverge terrorplanlegging. Ifølge ulike kilder skal det siden 2002 ha vært avverget noe sånt som i underkant av 200 terrorplaner, sier seniorforsker Petter Nesser.