Nord-Korea nekter å gi slipp på atomvåpenarsenalet

<p>President Kim Jong-n sier i en uttalelse at Nord-Korea ikke ensidig vil gi slipp på atomvåpenarsenalet dersom USA ikke fjerner trusselen mot landet. Her er Kim avbildet med USAs president Donald Trump da de to topplederne møttes i Singapore i juni. Foto: Evan Vucci/AP/NTB scanpix</p><p></p>
President Kim Jong-n sier i en uttalelse at Nord-Korea ikke ensidig vil gi slipp på atomvåpenarsenalet dersom USA ikke fjerner trusselen mot landet. Her er Kim avbildet med USAs president Donald Trump da de to topplederne møttes i Singapore i juni. Foto: Evan Vucci/AP/NTB scanpix Foto: Evan Vucci / AP

Nord-Korea sa torsdag at de aldri ensidig vil gi opp sine atomvåpen før USA selv fjerner sin atomtrussel mot landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uttalelsen blir gitt gjennom det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået, og reiser ytterligere tvil om president Kim Jong Un noen gang vil gi slipp på våpenarsenalet, som han trolig anser som sin største garanti for regimets overlevelse.

– USA må nå forstå nøyaktig hva en atomnedrustning på den koreanske halvøya innebærer, heter det i uttalelsen.

Koreahalvøya omfatter også Sør-Korea, påpeker Pyongyang videre.

President Kim Jong-uns melding kommer samtidig som forhandlingene om en kjernefysisk nedrustning mellom USA og Nord-Korea har gått i stå.

Forhandlingene har vært fastlåste siden toppmøtet mellom president Kim og president Donald Trump i juni. I tillegg har amerikanske sanksjoner mot tre nordkoreanske embetsmenn skapt uro rundt forhandlingene, noe Kim tidligere har uttalt kan blokkere en atomnedrustning.

Nord-Korea holder med andre ord fast ved sitt tradisjonelle standpunkt, som er en definisjon som på langt nær ikke stemmer overens med USAs forståelse av situasjonen. I flere tiår har Nord-Korea holdt fast ved at de vil opprettholde sitt atomvåpenprogram så lenge USAs styrker står i Sør-Korea.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden