Norsk fjellfører i Marokko advarer mot å gå alene

<p>Krimteknikere på stedet hvor norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen ble funnet drept mandag. Foto: 2m.ma / NTB scanpix</p><p></p>
Krimteknikere på stedet hvor norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen ble funnet drept mandag. Foto: 2m.ma / NTB scanpix Foto: 2m.ma / NTB scanpix

Men har aldri følt seg utrygg i området. Kripos på plass i Marokko.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thor Arne Hauer har vært tilknyttet Marokko i 35 år og har blant annet jobbet som fjellfører i Atlasfjellene. Han anbefaler ingen å legge ut på fjelltur alene.

Hauer sier han alltid samarbeider med en autorisert marokkansk fjellfører når han er på turer i fjellene.

Nordmannen ønsker ikke å spekulere på omstendighetene rundt drapet på norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24), men sier hendelses preger lokalbefolkningen.

Les også: Norges ambassadør: – En trist og tragisk sak

Bør ha apparat rundt seg

– Men generelt vil jeg si at det er overraskende og litt overmodig å legge ut på fottur alene i et fjellterreng som går opp mot 4.000 meter over havet, uten fjellfører. Kunnskap om høyde og fjell er viktig, sier han.

Hauer understreker at det først og fremst er værforhold og krevende fjellterreng som gjør at han alltid anbefaler at fotturister har med seg fjellfører. At det også skulle være farlig av sikkerhetsmessige grunner, er en problemstilling han sier han og andre i fjellmiljøet er ukjent med.

Det var de to studentene Maren Ueland (28) fra Bryne og Louisa Vesterager Jespersen (24) som ble funnet drept i Atlasfjellene i Marokko mandag. Foto: Privat, Facebook
Det var de to studentene Maren Ueland (28) fra Bryne og Louisa Vesterager Jespersen (24) som ble funnet drept i Atlasfjellene i Marokko mandag. Foto: Privat, Facebook

– I forhold til kunnskap om terrenget, om været og om sykdom bør man ha et apparat rundt seg som kjenner forholdene, sier Hauer til NTB.

– Jeg har ikke opplevd noe utrygghet her eller har hørt om lignende hendelser som det som nå har skjedd. På alle mine turer i fjellet gjennom mange år er det været som har vært det store usikkerhetsmomentet, ikke tragiske hendelser som dette, sier han.

Les også: Dansk UD advarer mot å gå tur uten guide i Marokkos fjellområder

Vil være bindeledd

Norsk og dansk politi vil onsdag ha hver sin tjenestemann på plass i Marrakech. De vil være bindeledd og ivareta sine lands interesser i drapssaken i Marokko.

De to politimennene vil fungere som såkalte liaisonoffiserer. De skal ikke delta direkte i etterforskningen, men sørge for å styrke samarbeidet mellom Norge, Danmark og Marokko.

Kripos har så langt ikke fått noen henvendelse fra politiet i Marokko om å bistå i etterforskningen av dobbeltdrapet i Atlasfjellene.

– Vi har fått kontakt med marokkansk politi via Interpol-samarbeidet og er beredt til å bistå dersom de ber oss om bistand, enten her i Norge eller i Marokko, sier kommunikasjonsrådgiver Jonas Fabritius Christoffersen i Kripos til NTB.

Han sier at fram til de får en eventuell forespørsel, kommer de ikke til å sende noen ned til Marrakech eller fjellandsbyen Imlil som ligger nær stedet der Maren Ueland (28) fra Bryne i Rogaland og Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept mandag 17. desember.

– Vi kan ikke etterforske en sak som marokkansk politi har ansvaret for uten at de vil det, legger han til.

Norsk politimann

Det er også marokkansk politi som avgjør hvor obduksjonen skal foretas. Dersom obduksjonen blir foretatt i Marokko, vil Kripos ta stilling til om de ønsker å være til stede, men også her må de få spørsmål om det er aktuelt at de er med.

Den norske politimannen som arbeider for Politiets utlendingsenhet ved ambassaden i Rabat, er på plass i Marrakech.

– Politimannen som reiste til Marrakech tirsdag, skal fungere som en liaison. Han vil være et bindeledd til norsk politi, og ivareta norske interesser. Etterforskningen skal marokkansk politi stå for, og alle spørsmål knyttet til saken må fortsatt rettes dit, opplyser Christoffersen.

Fra den marokkanske hovedstaden er det rundt fem timer å kjøre til åstedet, som ligger ved foten av Toubkal, som med sine 4.167 meter over havet er det høyeste fjellet i Nord-Afrika.

Imlil ligger rundt 7 mil sør for Marrakech og er ofte brukt som utgangspunkt for turer opp til fjellet.

Dansk politi på vei

Rigspolitiet i Danmark har sendt en politimann ned til Marokko. Han skal bidra til å styrke samarbeidet mellom marokkanske, norske og danske myndigheter.

– Jeg kan bekrefte at politiet har sendt en mann til Marokko. Han dro onsdag morgen og har som oppgave å være tilgjengelig for marokkanske myndighetene i den grad det er nødvendig. Det er viktig å understreke at han ikke trenger å reise dit for å delta i etterforskningen. Den håndteres av de lokale myndighetene, sier politiinspektør Michael Kjeldgaard ved Rigspolitiets nasjonale etterforskningssenter til B.T.

Politiet på åstedet i Atlasfjellene hvor norske Maren Ueland og dsanske Louisa Vesterager Jespersen ble funnet drept mandag. Foto: AFP/2M.ma / NTB scanpix Foto: Afp/2m.ma / NTB scanpix
Politiet på åstedet i Atlasfjellene hvor norske Maren Ueland og dsanske Louisa Vesterager Jespersen ble funnet drept mandag. Foto: AFP/2M.ma / NTB scanpix Foto: Afp/2m.ma / NTB scanpix

Han forklarer videre at tjenestemannens oppgave – i tett samarbeid med sin norske kollega – er å være tilgjengelig for marokkansk politiet og bistå dersom det er behov for etterforskningsskritt i Danmark.

– I tillegg er det hans oppgave å holde danske myndigheter jevnlig informert om hva som skjer i saken. Til slutt vil han bistå den danske ambassadøren til Marokko, som nå befinner seg i Marrakech, med å gi konsulær bistand til de pårørende, sier Kjeldgaard.

Like ved den norske ambassaden, ligger også den danske ambassaden i Rabat. Lik sin danske kollega Nikolaj Harris, har Norges ambassadør til Marokko, Merethe Nergaard, reist til Marrakech for å følge opp dobbeltdrapet i Atlasfjellene for norske myndigheter.

Se video: Tre personer pågrepet for drapene i Marokko

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden