Åpen for alle - alltid

TIPH: Israel begår systematiske overgrep i Hebron

En TIPH-observatør fotografert under et sammenstøt mellom israelske soldater og palestinske ungdommer i Hebron i 1998. TIPH ledes i dag av polititoppen Einar H. Aas og teller 64 medlemmer fra Norge, Sverige, Italia, Sveits og Tyrkia, som også finansierer styrken. 
Arkivfoto: Per Løchen / NTB scanpix
En TIPH-observatør fotografert under et sammenstøt mellom israelske soldater og palestinske ungdommer i Hebron i 1998. TIPH ledes i dag av polititoppen Einar H. Aas og teller 64 medlemmer fra Norge, Sverige, Italia, Sveits og Tyrkia, som også finansierer styrken. Arkivfoto: Per Løchen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel begår systematiske overgrep mot palestinerne i Hebron, konkluderer den norskledede TIPH-styrken i en hemmeligstemplet rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avisa Haaretz har fått tilgang til rapporten, som oppsummerer den internasjonale observatørstyrkens erfaring gjennom de 20 siste årene i Hebron på den okkuperte Vestbredden.

Den israelske avisa har fått kjennskap til innholdet i rapporten og betegner den som «den grundigste og mest skadelige interne rapporten om Israels handlinger i byen» noensinne.

TIPH er en flernasjonal sivil observatørstyrke som ble opprettet i 1994 etter at en israelsk bosetter drepte 29 muslimer i Abraham-moskeen i Hebron.

Observatørstyrken har fra første stund vært ledet av nordmenn, de fleste av dem med bakgrunn fra norsk politi.

TIPH ledes i dag av polititoppen Einar H. Aas og teller 64 medlemmer fra Norge, Sverige, Italia, Sveits og Tyrkia, som også finansierer styrken.

Bosettere

Drøyt 500 israelske bosettere har slått seg ned i sentrum av byen, som er hjem for rundt 220.000 palestinske innbyggere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge den nærmere 100 sider lange TIPH-rapporten utsettes palestinerne i Hebron jevnlig for trakassering og overgrep, både av bosettere og de israelske soldatene som beskytter dem.

TIPH-observatørene har opp gjennom årene høstet mye kritikk fra alle parter. Israel har anklaget dem for å være Palestina-vennlige, mens palestinerne har anklaget dem for å være Israel-vennlige og handlingslammede.

Rapporten som oppsummerer de siste 20 årenes virksomhet, forelå ved utgangen av 2017, men innholdet er ikke blitt kjent før nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

40.000 «hendelser»

Rapporten bygger på over 40.000 «hendelser» som er innrapportert av observatørene, og konkluderer med at utviklingen i Hebron har gått i motsatt retning av det Israel og palestinerne i sin tid ble enige om etter forhandlinger.

Den såkalte Hebron-protokollen fra 1997 deler byen i to. I det såkalte H1-området bor det rundt 175.000 mennesker som på papiret skal være under palestinsk styre. I H2-området bor mellom 500 og 800 bosettere og 40.000 palestinere som er under israelsk styre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Palestinerne som lever i den israelskstyrte delen av byen, utsettes ifølge TIPH for systematisk diskriminering og nektes ofte både retten til fri bevegelse og religionsutøvelse, heter det i rapporten.

Bryter folkeretten

Israel bryter konsekvent artikkel 49 i den fjerde Genèvekonvensjonen, der det heter «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes», slår TIPH fast.

TIPH ønsker overfor Haaretz ikke å kommentere innholdet i rapporten, noe heller ikke den israelske regjeringen ønsker.

– TIPHs rapporter skal ikke offentliggjøres. De går til begge parter som er innforstått med at de ikke skal deles med andre, i alle fall ikke mediene, sier en talsmann for israelsk UD til avisa.