Dommer: – Kan ikke skjule min avsky for Flynns forbrytelse

USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn på vei til straffeutmålingen i saken mot ham i Washington tirsdag. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix
USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn på vei til straffeutmålingen i saken mot ham i Washington tirsdag. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USAs tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn fikk hard medfart av dommeren i retten tirsdag. Straffeutmålingen i saken mot Flynn ble imidlertid utsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utsettelsen skjedde etter oppfordring fra Flynns advokater under rettsmøtet i Washington hvor det var ventet at straffeutmålingen skulle finne sted.

Dommeren i saken, Emmet Sullivan, skal i stedet gjøre en ny vurdering av saken i mars neste år.

Sullivan antydet tirsdag at Flynn kunne dra fordel av en utsettelse siden han da har mulighet til å samarbeide mer med spesialetterforsker Robert Mueller. Graden av samarbeid blir hensyntatt når straffen bestemmes.

Les også: Donald Trumps advokat avviser muligheten for et Mueller-intervju

– Avsky og forakt

Robert Mueller gransker Russlands antatte forsøk på å påvirke presidentvalget i USA i 2016. Flynn har erkjent at han har løyet til FBI-etterforskere om sin kontakt med Russlands tidligere ambassadør til USA.

Samtalene med daværende ambassadør Sergej Kisljak handlet blant annet om USAs sanksjoner mot Russland.

– Jeg kan ikke skjule min avsky og min forakt, sa dommer Emmet Sullivan tirsdag om Flynns løgner.

Cohen: – Trump visste at hysjpenge-utbetalinger var galt

Kronologi om Russland-etterforskningen i USA:

* I januar 2017 konkluderte amerikanske etterretningsorganisasjoner med at russiske myndigheter forsøkte å hjelpe Donald Trump i valgkampen året før. Dataangrep og lekking av informasjon som var politisk skadelig for Hillary Clinton, var blant metodene som angivelig ble brukt. Russlands regjering har gjentatte ganger avvist anklagene.

* Samme måned besluttet Representantenes hus i Kongressen å granske påstander om kontakt mellom Russland og Donald Trump og hans medarbeidere i forkant av presidentvalget i USA.

* I februar 2017 skrev New York Times at avlyttede telefonsamtaler viste at valgkampmedarbeidere og andre tilknyttet Trump gjentatte ganger i 2016 hadde kontakt med høytstående russiske etterretningsagenter.

* I februar 2017 viderebrakte CNN og New York Times ubekreftede opplysninger om at russerne skal ha forsøkt å påvirke Trump i minst fem år, blant annet ved å tilby ham lukrative forretningsavtaler.

* Trump måtte samme måned sparke sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn da det kom fram at han hadde hatt kontakt med Russlands ambassadør Sergej Kisljak i desember, uten å informere om dette.

* I mars 2017 ble justisminister Jeff Sessions anklaget i Washington Post for å ha hatt kontakt med Russlands ambassadør to ganger i 2016 uten å ha opplyst om det.

* Samme måned bekreftet FBI-sjef James Comey for første gang at FBI etterforsket Russland for innblanding i valget og de påståtte forbindelsene mellom russerne og Trumps medarbeidere. 10. mai ble Comey avsatt av Trump.

* 17. mai 2017 ble tidligere FBI-direktør Robert Mueller utpekt som spesialetterforsker for å granske den antatte russiske innblandingen i valget.

* I juli 2017 ble det kjent at Trumps sønn, Donald junior, i juni året før hadde et møte med en russisk advokat, etter å ha blitt lovet ødeleggende informasjon om Hillary Clinton. Informasjonen skulle stamme fra russiske myndigheter. Trump seniors svigersønn og nåværende rådgiver Jared Kushner deltok også på møtet. Presidenten sier han ikke kjente til møtet.

* I oktober 2017 ble Trumps tidligere valgkampleder Paul Manafort og hans forretningspartner Rick Gates tiltalt av Mueller for en rekke forhold, blant annet for å ha mottatt store beløp fra Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj og for å ha skjult dette for myndighetene.

* En tidligere medarbeider i Trumps valgkampstab, George Papadopolous, innrømmet samtidig å ha løyet til FBI i forbindelse med Russland-etterforskningen.

* 1. desember 2017 ble det kjent at Michael Flynn siktes av spesialetterforsker Robert Mueller for å ha løyet til FBI om sin Russland-kontakt, noe Flynn har innrømmet.

* 16. februar 2018 opplyste Mueller at en storjury hadde reist tiltale mot 13 russiske statsborgere og tre russiske selskaper for en rekke lovbrudd, deriblant innblanding i valget.

* 13. juli 2018 opplyste justisdepartementet at en storjury på Muellers anmodning hadde tiltalt tolv agenter fra den russiske militære etterretningstjenesten for blant annet hacking av Demokratene før valget.

* 21. august 2018 ble Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort dømt for fem tilfeller av skattesvindel, to tilfeller av banksvindel og for ikke å ha oppgitt en utenlandsk bankkonto. Hans forretningspartner Rick Gates, som hadde erklært seg skyldig i to forhold, vitner mot ham under rettssaken.

* 21. november 2018 bekrefter Trump at han har gitt skriftlige svar på spørsmål fra spesialetterforsker Robert Mueller om Russlands antatte valginnblanding.

* 12. desember ble Trumps tidligere advokat Michael Cohen dømt til tre års fengsel i en separat sak. Cohen skal ha inngått en avtale med Mueller og er blitt avhørt av teamet en rekke ganger siden FBI ransaket hans kontor i april.

* 18. desember ble straffeutmålingen i saken mot Michael Flynn utsatt.

Dommeren tok feil

Under rettsmøtet hevdet dommeren at Flynn «var en uregistrert agent for et annet land mens du tjenestegjorde som nasjonal sikkerhetsrådgiver for presidenten». I tillegg spurte han aktor om Flynn kunne har gjort seg skyldig i forræderi.

På begge disse punktene måtte dommeren senere korrigere seg selv og beklage. Han klargjorde at Flynns omstridte Russland-kontakt skjedde før Trump ble innsatt som president.

Sullivan sa også at han ikke hadde ment å antyde at Flynn hadde begått forræderi, ifølge CBS News.

General og etterretningssjef

Flynn var rådgiver for Donald Trump i presidentvalgkampen i 2016. Tidligere var han generalløytnant i det amerikanske forsvaret og leder for den militære etterretningsorganisasjonen DIA.

Etter at Trump ble valgt til president, ble Flynn utnevnt til USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver. Han ble imidlertid nødt til å trekke seg bare noen uker senere som følge av avsløringer om hans kontakt med daværende ambassadør Sergej Kisljak.

Før rettsmøtet tirsdag fikk Mueller en lykkønskning fra sin tidligere sjef.

«Lykke til i retten i dag til general Michael Flynn. Det blir spennende å se hva han har å si, til tross for det enorme presset som rettes mot ham», skrev Trump på Twitter.

Mer om Mueller-etterforskningen:

Comey refser Trump for «løgner» om Cohen-ransaking

Trumps tidligere advokat dømt til tre års fengsel

Manaforts løgner kan føre til strengere straff

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden