FN-utsending tror på fred i Afghanistan

FNs spesialutsending til Afghanistan Tadamichi Yamamoto har tro på fred i Afghanistan, tross Talibans stadige angrep i landet. Arkivfoto: Fabrice Coffrini / AP / NTB scanpix
FNs spesialutsending til Afghanistan Tadamichi Yamamoto har tro på fred i Afghanistan, tross Talibans stadige angrep i landet. Arkivfoto: Fabrice Coffrini / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

FNs spesialutsending til Afghanistan, Tadamichi Yamamoto, mener utsiktene til fred i Afghanistan aldri har vært mer reelle enn nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yamamoto sa i FNs sikkerhetsråd mandag at han tror forhandlingene for å få en slutt på konflikten i Afghanistan er nærmere en løsning enn de noen gang har vært.

– Det neste sentrale skrittet vil være å få representantene for regjeringen og Taliban til å møtes, eller i det minste til å formelt sette i gang det som i forhandlingssammenheng omtales om «samtale om samtaler», sa han.

Fredag kom meldingen om at representanter fra USA og Taliban mandag skulle møtes til en ny runde med samtaler i De forente arabiske emirater. Ifølge Taliban-talsmannen Zabihullah Mujahid ville representanter for Saudi-Arabia, Pakistan og De forente arabiske emirater også delta på møtet.

Taliban og USA møttes også i november, da i Qatar. Den amerikanske delegasjonen ble da ledet av USAs tidligere FN-ambassadør Zalmay Khalilzad, som selv er født og oppvokst i Afghanistan.

Taliban har til nå nektet å sette seg ved møtebordet med den afghanske regjeringen, som de betegner som løpegutter for USA, og krever å forhandle direkte med amerikanerne. I forrige uke sto Taliban bak flere angrep, der flere titalls personer til sammen mistet livet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden