Amnesty: 3.600 drept i konflikt om beite i Nigeria

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden 2016 har over 3.600 personer blitt drept i en eskalerende konflikt mellom bønder og gjetere i Nigeria, ifølge Amnesty International.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konflikten har tidligere blitt knyttet til spenninger mellom muslimer og kristne tilhørende ulike etniske grupper i landet, men Nigerias Amnesty-sjef Osai Ojigho mener årsaken ligger helt andre steder.

– Konflikten handler om tilgang til beite, men på grunn av sikkerhetsstyrkens manglende evne til å stanse angrepene, brukes konkurransen om ressurser som et påskudd for å drepe i samsvar med religiøse eller etniske grupper, sier han.

– Konflikten har også blitt farlig politisert av statlige tjenestemenn som har nøret opp under spenninger gjennom å legge skylden på politiske motstandere, sier han.

Voldsomme konflikter mellom jordbrukere og gjetere har pågått i Nigeria i flere tiår, men begynte å eskalere i 1999. Siden 2017 har konflikten blitt mer dødelig.

Angrepene beskrives som godt planlagte, også automatvåpen tas i bruk. Noen av angrepene har vart i noen timer, mens andre har vart i flere døgn. 57 av dødsfallene har skjedd i år, ifølge Amnestys rapport.

Sikkerhetsstyrker skal ofte ha vært i nærheten av angrepene, men har flere ganger reagert for langsomt.