Donald Trumps advokat avviser muligheten for et Mueller-intervju

Donald Trumps advokat Rudy Giuliani, her fotografert under et arrangement i mai. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix
Donald Trumps advokat Rudy Giuliani, her fotografert under et arrangement i mai. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

«Over mitt lik» er svaret Donald Trumps advokat Rudy Giuliani gir på spørsmål om presidenten vil la seg intervjue av spesialetterforsker Robert Mueller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uttalelsen falt da Giuliani søndag ble intervjuet av Fox News, en kanal som gjerne støtter lojalt opp om presidenten.

– Det eneste spørsmålet som gjenstår til presidenten er om noen ubetalte parkeringsbøter fra 1986 eller 1987, sa en sarkastisk Giuliani, som kalte Muellers team for en «spøk».

Innstevning

Spesialetterforsker Mueller etterforsker mulige bånd mellom Trumps valgkampapparat og Russland. Hans stab har gjentatte ganger forsøkt å få til et intervju med presidenten. Dersom presidenten formelt avviser en intervjuforespørsel, kan Mueller i teorien stevne Trump for retten i et forsøk på å tvinge fram presidentens vitnesbyrd.

Den amerikanske høyesteretten har aldri behandlet en sak der en president er innstevnet i en kriminaletterforskning, men dommere har uttalt at presidenten kan tvinges til å overlevere dokumenter som har blitt innstevnet.

Fengselsdom

I november sendte Det hvite hus skriftlige svar på spørsmål fra spesialetterforskeren om mulig samarbeid med russerne. Det hvite hus har ikke villet svare på spørsmål som dreier seg om mulig hindring av etterforskningen.

Trumps tidligere advokat Michael Cohen ble i uka som gikk dømt til tre års fengsel for en rekke forhold, blant annet å ha bidratt til ulovlig valgkampfinansiering. I retten sa Cohen at han påtok seg ansvaret for kriminelle handlinger, «inkludert handlinger som omfattet USAs president».

Hysjpenger

Cohen har også uttalt at Trump var klar over at det var galt å utbetale «hysjpenger» til to kvinner like før valget. Pengene gikk til tidligere Playboy-modell Karen McDougal og pornostjernen Stormy Daniels, som begge hevder å ha hatt en affære med Trump.

Giuliani avviser dette, og kaller Cohen en løgner. Trump tok til Twitter for å svartmale sin tidligere advokat.

– Husk, Cohen ble først en «rotte» etter at FBI gjorde noe som er fullstendig utenkelig og uhørt fram til heksejakten ble startet på ulovlig vis. DE BRØT SEG INN PÅ EN ADVOKATS KONTOR, tvitret presidenten.

Trumps påstand om et «innbrudd» er imidlertid feil. FBI fikk godkjent en ransakelsesordre. Under ransakingen beslagla FBI blant annet dokumenter om utbetalinger gjort til Daniels.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden