Fengslede canadiere i Kina får bistand

Forretningsmannen Michael Spavor (i midten), har fått besøk av den canadiske ambassadøren i fengselet i Kina. Spavor er her fotografert sammen med Dennis Rodman (til venstre) før avreise til Nord-Korea i 2013.
Forretningsmannen Michael Spavor (i midten), har fått besøk av den canadiske ambassadøren i fengselet i Kina. Spavor er her fotografert sammen med Dennis Rodman (til venstre) før avreise til Nord-Korea i 2013. Foto: Ng Han Guan / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Canadiske tjenestemenn har fått tilgang til begge canadierne som er pågrepet i Kina i kjølvannet av Meng Wanzhou-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Canada har fått konsulær tilgang til Michael Spavor, heter det i en uttalelse fra det canadiske utenriksdepartementet. Canadas ambassadør i Kina, John McCallum, har fått møte den fengslede forretningsmannen.

– Canadiske diplomater fortsetter å yte konsulærtjenester til ham og hans familie, og vil fortsatt jobbe for å ha kontakt med Spavor, står det videre.

Lørdag ble det kjent at canadiske utsendinger hadde fått møte den tidligere diplomaten Michael Kovrig, som også er fengslet av kinesiske myndigheter.

De to er pågrepet, mistenkt for å ha drevet med «aktivitet som kan skade Kinas nasjonale sikkerhet».

Les også: Pågrepet canadisk statsborger får bistand

Pågripelsene skjedde i kjølvannet av canadiske myndigheters pågripelse av Huawei-direktøren Meng Wanzhou. Meng ble pågrepet i Vancouver 1. desember etter arrestordre fra USA, som anklager henne for bedrageri og brudd på sanksjonene mot Iran.

Meng slapp ut av arresten tidligere denne uken mot kausjon mens hun venter på å bli utlevert til nabolandet.

Fredag ba USAs utenriksminister Mike Pompeo Kina om å løslate canadierne. Han kaller pågripelsene «uakseptable».

Les også: Ny canadisk statsborger anholdt i Kina