Tyrkia varsler Syria-angrep hvis ikke USA fjerner «terrorister»

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truer med å angripe et kurdiskkontrollert område nord i Syria dersom USA ikke trekker dem ut. Foto: AP / NTB scanpix
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truer med å angripe et kurdiskkontrollert område nord i Syria dersom USA ikke trekker dem ut. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan advarer USA om at de vil gå inn i et kurdiskkontrollert område nord i Syria dersom USA ikke fjerner opprørerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag snakket Erdogan sammen med sin amerikanske motpart Donald Trump på telefon om situasjonen i Syria. Landene ble enige om behovet for «mer effektiv koordinering», ifølge kilder nær Erdogan. Tyrkias president kom også med trusler.

– Vi vil også gå inn i Manbij hvis dere ikke tar dem ut, skal Erdogan ha sagt til Trump.

Manbij kontrolleres av den kurdiske YPG-militsen med støtte fra USA. Byen ligger øst for elven Eufrat nord i Syria.

Erdogan har gjentatte ganger de siste månedene varslet en storoffensiv mot den kurdiske YPG-militsen øst for Eufrat, til protester fra USA. Tyrkia mener YPG-militsen er en terrorgruppe.

Han sier verken Trump-administrasjonen eller Obama-administrasjonen har lyttet til hans advarsler tidligere, og sier han tidligere har blitt lovet at YPG skal gå ut av Manbij.

– Vi er fast besluttet på å bringe fred og sikkerhet i områdene øst for Eufrat, skal Erdogan ha sagt i telefonsamtalen med Trump.

YPG er den dominerende styrken i opprørsalliansen SDF, som støttes militært av USA og har vært sentrale i å drive ekstremistgruppen IS ut av det nordlige Syria.