Abort tillatt i Irland

Den irske statsministeren Leo Varadkar, som støtter lovendring, sier det er et historisk øyeblikk for irske kvinner at de når få lov til å ta abort. Foto: AP / NTB scanpix
Den irske statsministeren Leo Varadkar, som støtter lovendring, sier det er et historisk øyeblikk for irske kvinner at de når få lov til å ta abort. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det irske parlamentet har godkjent et lovforslag som tillater kvinner å ta abort. En av Europas strengeste abortlover er dermed historie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lovforslaget ble vedtatt torsdag, sju måneder etter at en folkeavstemning i landet viste et klart flertall for selvbestemt abort.

Fra januar vil det bli tillatt for kvinner å ta abort opp inntil 12. svangerskapsuke, eller dersom det er en risiko for liv og helse for den gravide kvinnen.

– Et historisk øyeblikk for kvinner. Takk for alle som støttet forslaget, sier statsminister Leo Varadkar.

Rundt 170.000 irske kvinner har måttet reise til nabolandet Storbritannia for å ta abort siden 1980-tallet. Nå er Malta det eneste landet i EU som forbyr abort.

66,4 prosent stemte ja i folkeavstemningen i mai til å fjerne det omstridte grunnlovstillegget fra 1983 som gir et ufødt barn like stor rett til liv som moren. I praksis førte tillegget til at abort er forbudt.