Mistillitsforslag mot Theresa May – kan bli kastet i kveld

Det konservative partiet i Storbritannia vil holde en avstemning om hvorvidt statsminister Theresa May skal kastes som partileder. Foto: AP / NTB scanpix.
Det konservative partiet i Storbritannia vil holde en avstemning om hvorvidt statsminister Theresa May skal kastes som partileder. Foto: AP / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannias statsminister Theresa May lover kamp med nebb og klør mot mistillitsforslaget som er reist mot henne i det konservative partiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag morgen ble det klart at de konservative skal stemme over et mistillitsforslag mot May. Det betyr at hun kan bli kastet som partileder.

Avstemningen vil bli holdt allerede onsdag kveld, opplyser Graham Brady, som leder de konservatives såkalte 1922-komité i Underhuset. Komiteen omfatter storparten av partiets representanter i den lovgivende forsamlingen.

Kort tid etter at mistillitsforslaget ble gjort kjent, møtte May pressen utenfor statsministerboligen i Downing Street for å slå tilbake.

– Jeg vil kjempe mot med alle krefter, sa hun.

Les også: Brexit-komité med knusende kritikk av Mays avtale

Brexitopprør

Opprøret skyldes sterk misnøye i det konservative partiet med Mays håndtering av forhandlingene med EU om en utmeldingsavtale.

Den utløsende årsaken til selve avstemningen er at minst 48 konservative parlamentarikere har skrevet brev hvor de uttrykker mistillit til May. De utgjør 15 prosent av partiets parlamentsgruppe – noe som er grensen for når en mistillitsavstemning blir utløst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avstemningen finner sted mellom klokka 19 og 21 norsk tid, og resultatet blir ifølge komiteen offentliggjort klokka 21.

Hvis Theresa May taper avstemningen, vil det bli utløst en ny lederkamp der hun ikke får lov å stille.

Men skulle hun derimot vinne, fredes hun i ett år, slik at ingen kan utfordre henne. May må få støtte fra minst 158 av de konservatives 315 parlamentarikere for å overleve.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Intenst diplomati

Det skjebnesvangre oppgjøret kommer samtidig som May har satt i gang en intens diplomatisk kampanje for å prøve å skvise nye innrømmelser ut av sine partnere på EU-siden.

Mays håp har vært at EU skal gå med på å gi henne ytterligere forsikringer om utmeldingsavtalens kontroversielle forslag til reserveløsningen for Nord-Irland.

Den britiske statsministeren var tirsdag i Haag, Berlin og Brussel for å diskutere saken med europeiske ledere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag skulle hun etter planen videre til Dublin for å møte Irlands statsminister Leo Varadkar, men denne turen ble avlyst da mistillitsforslaget ble kjent.

– Jeg vil nå bli i London for å legge fram min sak, sa May.

Viser til tidsnød

Et ledervalg nå vil sette landets framtid i fare og skape usikkerhet i en tid der Storbritannia ikke har råd til slikt, advarte May videre.

En ny partileder vil ikke være på plass innen 21. januar, påpekte hun. Dette er fristen som er satt for en avstemning i Parlamentet om utmeldingsavtalen.

Brytes denne fristen, kan konsekvensen ifølge May bli at opposisjonen får kontroll over brexitforhandlingene.

Hun tror heller ikke at en ny partileder vil rekke å reforhandle brexitavtalen før 29. mars 2019, som er datoen for selve skilsmissen.

– Så noe av det første en ny leder vil måtte gjøre, er å utsette eller avlyse EU-utmeldingen, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Får støtte

Et ledervalg vil heller ikke endre på den parlamentariske situasjonen eller hva det er mulig å få EU til å gå med på i forhandlingene, ifølge May.

Parlamentet skulle egentlig stemme over utmeldingsavtalen allerede tirsdag, men denne avstemningen ble utsatt i ellevte time da May innså at de folkevalgte ville ha stemt ned avtalen.

EU har for sin del utelukket reforhandling av avtalen, men har åpnet for å komme med enkelte «avklaringer» for å berolige britene om hvordan teksten skal tolkes.

Planen har så langt vært å ta saken opp til debatt på EUs toppmøte i morgen.

Les også: May til Europa for å diskutere brexitavtalen

Les også: May utsetter avstemningen om brexit