Skoleelever leder an i australske kullprotester

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skoleelever har tatt en sentral rolle i protestene mot en ny kullgruve i delstaten Queensland. Lørdag var demonstrasjoner i flere byer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De store mønstringene av sinte og opprørte elever var for halvannen uke siden, da de forlot klasserommene for å kreve klimatiltak og demonstrere mot politikere de mener gambler med den neste generasjonens fremtid.

Lørdagens demonstrasjoner var mindre omfattende, men i de største byene var det flere tusen som demonstrert mot det indiske gruveselskapet Adanis planer. Og igjen var det skoleelever som gikk i bresjen i miljøkampen.

– Vi stiller opp og inntar det standpunktet lederne våre er for redde til å ta selv, sa 14 år gamle Jean Hinchcliffe i Sydney til applaus fra de fremmøtte. I landets nest største by Melbourne deltok rundt 5.000 i lørdagens demonstrasjon. I Brisbane, hovedstaden i delstaten der den omstridte gruva skal anlegges, var noen hundre ute i gatene. Også i Cairns, lenger nord i Queensland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen planet B

Blant slagordene på demonstrantenes bannere denne helgen var utsagn som «Det finnes ingen planet B» og «Klimaet endres. Hvorfor endrer ikke vi oss?".

– Det er vi som har kjempet og vil fortsette å kjempe for en bedre fremtid – ikke bare for oss selv, men for våre barn og våre barns barn og alle kommende generasjoner.

– Australias leder må begynne å gjøre noe, sier 12 år gamle Sammy Líghtfoot til nyhetsbyrået AFP i Sydney.

– Skoleelever er Australias neste generasjon. De er potensielle ledere for fremtiden, så jeg synes de skal ha den høyeste stemmen og ha mest å si om hva landet gjør, fortsetter Lightfoot.

– Bør bli på skolen

På spørsmål om hav han mente om at elvene forlot skolen for å protestere forrige uke, svarte statsminister Scott Morrison at skoleelever bør gå på skolen.

Adani har allerede nedjustert planen for gigantgruva noe. Anleggsarbeidet kan begynne allerede i løpet av noen få uker.