Meny

Forskere prøver å ta CO2 ut av lufta for å lage produkter som nå lages av olje

Mange produkter lages i dag av olje. Kanskje kan de lages av CO2 i fremtiden.
Mange produkter lages i dag av olje. Kanskje kan de lages av CO2 i fremtiden. Foto: Shutterstock/Scanpix

Når oljealderen er forbi kan vi fortsatt ha behov for å lage en hel rekke produkter som i dag er basert på olje. Rundt i verden jobbes det nå mot å lage andre stoffer av CO2 gjennom en slags kunstig fotosyntese.

Mobil, plastboks, paraply, maling, kamera, båt, nylontau, sko, teip, høreapparat, solbriller. Hva har disse tingene til felles? De inneholder materialer laget av olje.

En lang liste med alt vi omgir oss med i hverdagen inneholder stoffer som kommer fra olje. Nå forsøker forskere å hoppe over fossile kilder og lage stoffene som trengs, direkte fra CO2.

Richard H. Heyn jobber i SINTEF og har ledet prosjektet FUTUREFEED som går ut på å finne måter å bruke CO2 i kjemiske prosesser som kan erstatte olje. Men dette er ikke så lett.

For å lage nye stoffer av CO2 må man få de sterke bindingene i CO2 molekylet til å bli svakere eller brytes fullstendig.

– Ettersom CO2 er et så stabilt molekyl, må man tilsette energi for å omdanne det, sier Richard H. Heyn til forskning.no.

Katalysator

Katalyse er det at noen stoffer øker hastigheten av kjemiske reaksjoner uten å være en del av selve reaksjonen. Slike stoffer kalles katalysatorer. (Kilde: SNL).

En prosess for å gjøre dette går ut på å tilsette varme og trykk sammen med en katalysator og et annet stoff karbonatomene skal reagere med. Da skal man i teorien kunne lage andre og nyttige stoffer. Heyn og kollegaer har blant annet forsøkt å lage stoffer som inngår i plexiglass og bleier gjennom å konvertere CO2.

Men foreløpig må forskerne bruke alt for mye energi i forhold til de resultatene man får. Heyn og kollegaene har riktig nok kommet et steg videre, ved å finne bedre katalysatorer som gjør prosessen mer effektiv, men foreløpig er metoden langt unna å kunne brukes kommersielt.

En ny studie gjort ved ved Rutgers University i USA peker imidlertid på et mulig steg videre.

Har funnet ny metode

Istedenfor å bruke varme og trykk for å sette i gang reaksjoner, har den amerikanske forskergruppa brukt elektrolyse for å konvertere CO2. Stoffet det skal reagere med er noe så enkelt som vann. Dette ligner på kunstig fotosyntese i og med at det brukes energi, CO2 og vann til å danne nye forbindelser.

Forskerne har funnet nye katalysatorer som består av en blanding av fosfor og nikkel – stoffer som er billige og lett tilgjengelig. Dette hjelper reaksjonene til å skje. Ved hjelp av en elektrokjemisk prosess mener de å kunne danne avanserte molekyler som kan lages om til plast og en rekke andre produkter.

Resultatene har de nå publisert i en forskningsartikkel.

Elektrolyse

Elektrolyse er en metode for å skille molekyler eller gjøre om salter til grunnstoffene de består av. Elektrolyse gjøres ved å sende strøm gjennom en elektrolytt. En elektrolytt er et stoff som kan løses opp i vann og gi en løsning som er strømførende. Det kan være vann eller smeltede ioniske forbindelser. Strømmen sendes gjennom to elektroder: en negativt ladet, katode, og en positiv ladet, anode.

– Dette arbeidet demonstrerer at elektrisk energi er ekstremt effektivt, hele 99 prosent, uten at det trengs varmeenergi. Høy temperatur eller høyt trykk er ikke lenger nødvendig. Det hele skjer i romtemperatur i en drivstoffcelle-aktig apparat som kalles en electrolyzer, skriver professor Charles Dismukes, som har ledet arbeidet, på epost til forskning.no.

I tillegg har teamet bedre kunnet styre hvilke stoffer som produseres.

– Gjennombruddet kan lede til at man kan konvertere karbondioksid til verdifulle produkter og råmaterialer som kan brukes i kjemisk industri og legemiddelindustri, mener Dismukes.

Forskerne har tatt patent på elektrokatalysatoren og dannet oppstartsselskapet RenewCO2.

Tror det vil bringe forskningen videre

Illustrasjon som viser hvordan utslipp sammen med vann kan konverteres via elektrolyse drevet av fornybar strøm til å bli nyttige produkter. Molekylene forskerne laget var blant annet 2,3- furandiol og methylglyoxal. Foto: Illustrasjon: Karin Calvinho/Rutgers University-New Brunswick
Illustrasjon som viser hvordan utslipp sammen med vann kan konverteres via elektrolyse drevet av fornybar strøm til å bli nyttige produkter. Molekylene forskerne laget var blant annet 2,3- furandiol og methylglyoxal. Foto: Illustrasjon: Karin Calvinho/Rutgers University-New Brunswick

SINTEF-forsker Richard H. Heyn synes den amerikanske studien er interessant.

– Tror du denne forskningen kan bringe feltet noe videre?

– Det er sikkert. Det kommer til å bli en godt sitert artikkel, vil jeg tro.

En godt sitert artikkel betyr at denne studien vil brukes av andre forskere.

Heyn presiserer at bruk av elektrolyse til å omdanne CO2 ikke er nytt. Men forskerne fra Rutgers har brukt en ny materialtype til dette, og det er det som er interessant.

Heyn sier at de fleste elektronreduksjons-prosesser av CO2 foregår på metaller. Kobber er ofte brukt. Utfordringen med å bruke kobber som elektrode/katalysator er at reaksjonene er uselektive, altså at det dannes mange forskjellige stoffer og det er ikke så gunstig. I prosessen som Rutgers-forskerne har funnet opp kan forskerne bedre styre hvilke produkter som lages.

Lage drivstoff?

Det finnes forskjellige retninger innen forskning på omdanning av CO2. Et tysk selskap har laget flytende drivstoff av CO2 basert på en lignende prosess. Forbrenning av dette drivstoffet vil føre til utslipp. Det er derfor ikke en miljøvennlig løsning før det eventuelt blir mulig å fange opp all CO2 som slippes ut, slik at det kan resirkuleres. Her kan du lese mer om prosjektet.

Men for å helle litt kaldt vann på: De nye molekylene forskerne laget var løst i vann. De må fremdeles finne en måte å separere stoffene fra vannet. I tillegg må prosessen fremdeles bli raskere og kunne oppskaleres.

– Men, dette er grunnforskning, så man skal ikke forvente alt med en gang.

– Viktig i en gyllen fremtid

Heyn forteller at grunnen til at han forsker på omdanning av CO2, er visjonen om et karbonnøytralt samfunn.

– I en gyllen fremtid, når vi har sluttet å bruke kull, olje og gass, må vi fortsatt kunne lage alle de materialene vi trenger, men da kun fra fornybare karbon-kilder. EU ønsker en karbonnøytral økonomi innen 2050. Da må man begynne å se på slike ting nå, hvis vi skal klare det.

– En viktig del av kampen mot kilimaproblemet er å redusere avhengigheten vår av olje og gass. Dermed er essensielt at vi finner måter til å utnytte bærekraftige karbonkilder i produktene våre, sier han.

Referanse:

Karin U. D. Calvinho m.fl: "Selective CO2 reduction to C3 and C4 oxyhydrocarbons on nickel phosphides at overpotentials as low as 10 mV". Energy & Environmental Science, vol. 9 2018. Sammendrag.

Denne artikkelen ble først publisert på forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:20 Japan og USA nær en ny handelsavtale00:01 Sudans nye statsminister vil ha landet fjernet fra USAs terrorliste22:54 Regjeringen varsler innstramminger i vindkraftutbygging22:14 Perlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56 Historisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48 Tre raketter avfyrt fra Gaza20:31 Mange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24 Festfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18 Kvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14 Bakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59 Tromsø med borteseier over Brann19:58 Lillestrøm med borteseier over Haugesund19:56 Nye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31 Joelinton senket svakt Tottenham19:01 Artisten Anne Grete Preus er død18:53 Ødegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43 – Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36 To politifolk skutt og såret i Finland18:32 Trump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20 To til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16 Regjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59 Agüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52 MDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46 Nok en republikaner stiller mot Trump16:31 Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08 Demonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18 Sju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass
Siste nytt
00:20VerdenJapan og USA nær en ny handelsavtale00:01VerdenSudans nye statsminister vil ha landet fjernet fra USAs terrorliste22:54NorgeRegjeringen varsler innstramminger i vindkraftutbygging22:14SportPerlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56PolitikkHistorisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48VerdenTre raketter avfyrt fra Gaza20:31PolitikkMange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24SportFestfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18NorgeKvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14SportBakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59SportTromsø med borteseier over Brann19:58SportLillestrøm med borteseier over Haugesund19:56SportNye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31SportJoelinton senket svakt Tottenham19:01KulturArtisten Anne Grete Preus er død18:53SportØdegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43Reise– Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36VerdenTo politifolk skutt og såret i Finland18:32VerdenTrump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20NorgeTo til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16NorgeRegjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59SportAgüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52PolitikkMDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46VerdenNok en republikaner stiller mot Trump16:31VerdenIrans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08VerdenDemonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18VerdenSju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass
Populært