Erik Solheim: – Jeg skjønner at det jeg sa, kom galt ut

FNs miljøsjef lytter til en av talerne under en feiring av den indiske kvinnen Rajeshwari Singh, som vandret 1100 km fra Vadodara til New Delhi for å øke bevisstheten om plastforsøpling. NTB Scanpix/AP.
FNs miljøsjef lytter til en av talerne under en feiring av den indiske kvinnen Rajeshwari Singh, som vandret 1100 km fra Vadodara til New Delhi for å øke bevisstheten om plastforsøpling. NTB Scanpix/AP.

FNs nylig avgåtte miljøsjef sier han har lært av tidligere feil og går mot sin vilje fra FN uten å slamre med dørene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så var det over i FN for din del. Hvordan har uka vært?

– Det har vært en ufattelig opplevelse, med en sympatibølge fra staben og folk rundt. Mange gråter. Jeg har fått støtte fra ledelsen, fra ambassader og organisasjoner, og sms-er og e-poster fra hele verden, og WhatsApp og Twitter. Men jeg synes det er veldig trist å slutte, det må jeg innrømme.

«Det må handle om politikk. Ellers gidder jeg ikke», skrev du på SMS til meg i går. OK. Du har bodd i Nairobi i Kenya de siste årene. Hva har du drevet med?

– Jeg har drevet intenst for å få miljøspørsmål høyt på dagsorden internasjonalt. Jeg har klart å få engangsplast inn som et prioritert politisk tema, og plast forbys nå i land etter land. Vi har fått til viktige ting på naturbeskyttelse. Storbritannia og Kina har innført forbud mot salg av elfenbein, for eksempel. Jeg har jobbet med de store u-landene. I India er forurensning en trussel på linje med tobakk og ekstremt alkoholforbruk. I sum har jeg jobbet med alle miljøspørsmål, opp mot politikere og næringsliv, der beslutningene fattes.

Hva har du oppnådd?

– Følelsen her på kontoret er at vi har oppnådd enestående resultater, langt mer enn man kan forvente. Det var stor skepsis mot samarbeid med næringslivet da jeg kom inn. Der har vi gjennomført en revolusjon i tenkningen. Vi har etablert et nært samarbeidsforhold med Kina, India og Indonesia. Det er 40 prosent av menneskeheten. Plast, naturmangfold, næringslivet og samarbeidet med de store utviklingslandene er noe av det viktigste, vil jeg si. Vi i Vesten har liksom trodd at vi måtte lære de store utviklingslandene å bli miljøvennlige. Det stemmer ikke. Selv om Tyskland er mer miljøvennlig enn Kina, har utviklingen mot nye og mer miljøvennlige løsninger kommet mye kjappere i Kina. Kina har 70 prosent av verdens høyhastighetstog.

Nye meninger hos Dagsavisen: Kong Haralds tale i Kina

– Ikke ha dårlig samvittighet for å fly

Du sa i et intervju i høst at nordmenn ikke skal ha dårlig samvittighet for å fly. Nei vel?

Storbritannias statsminister Theresa May sparker en ball laget av resirkulert plast. FN-topp Erik Solheim til høyre. Kenya i september i år. NTB Scanpix/Reuters.
Storbritannias statsminister Theresa May sparker en ball laget av resirkulert plast. FN-topp Erik Solheim til høyre. Kenya i september i år. NTB Scanpix/Reuters.

– Jeg tror ikke på dette med dårlig samvittighet for å motivere folk til en innsats for miljøet. Jeg reiste selv rundt i Norge med hevet pekefinger i mange år og ba folk kjøre mindre bil, for eksempel. Ingen i Kjøllefjord kjørte mindre bil fordi jeg ba dem om det. Vi må bygge ut alternativene: bedre kollektivtilbud, nye teknologiske løsninger, tilrettelegge for elbil. Vi må finne på smarte og hyggelige måter å gjøre det miljøvennlig å reise. Det samme gjelder fly: Det store flertallet av kinesere og indere har ikke flydd ennå. Det vil de gjøre, det lar seg ikke hindre. Da må vi satse på elektriske fly og biodrivstoff.

Du snakket i samme intervju om alle dine gullkort og om gleden ved å reise på første klasse. Du skal ha reist for 4,1 millioner kroner fordelt på 529 reisedøgn. Det er ikke akkurat livet til folk flest?

– Jeg skjønner at det jeg sa der, kom galt ut. I takketalene denne uka var det en gjenganger at jeg kanskje er den FN-lederen som er nærmest folket. Men fra Nairobi kommer man seg bare til Mombasa med tog, så jeg må fly for å møte folk. Når jeg er på en jobbreise, reiser jeg ut og treffer vanlige folk, ikke bare regjeringer og næringslivet. Men jeg kommer meg ikke til de fattige i India uten å fly dit først.

Dine flyreiser ble kritisert i en internrevisjon i FN. BBC skrev denne uka at ved å «endlessly jet-setting around the world» var du en fare for omdømmet til FN.

– Jeg er ferdig med den rapporten, den skal mine etterfølgere håndtere. La meg bare si at ingen av landene i FN har vært opptatt av denne kritikken. Det rapporten avdekker, er at det har vært for dårlig ettersyn i systemet. Det må håndteres. Men altså: Mange andre i lederstillinger i FN reiser for større summer enn meg. Jeg skjønner at folk stusser, og jeg skulle selvsagt ønske at lederen for Coca-Cola ville ha kommet til meg i Nairobi. Men skal jeg treffe ham, må jeg besøke ham der han har sin virksomhet. Og vil vi bli kvitt plastflasker, må vi snakke med Coke.

Klimaforhandlingene i Katowice: – Det viktigste møtet i Paris siden 2015

Den ledende reformator i FN?

«Revisjonsrapporten kom som en reaksjon på at jeg var den ledende reformator i FN», har du sagt denne uka. Hva legger du i dette?

– Det handler om å forstå den nye verden, som ikke lenger er dominert av Vesten. Kina vil være den suverent største økonomien i verden i 2050. India og USA vil dele andreplassen, Indonesia seiler opp på fjerdeplass. Ingen EU-land vil alene være nær toppen. Dette ligner ikke på den verden de fleste i FN-systemet vokste opp i. De fleste mennesker bor nå i mellominntektsland, land med institusjoner og infrastruktur. De kan mye selv og trenger ikke penger fra FN, men å lære av «best practice» på for eksempel avfallssortering. FN må være en global advokatorganisasjon for miljøet, ikke en pengesekk. Men FN er gammeldags og topptungt, i motsetning til Google og Alibaba. Jeg har prøvd å bryte med dette ved å invitere alle til å prate med meg, høy som lav. Min måte å tenke på vil vinne fram, men motstanden er fortsatt stor.

«Kan selvsagt også være personlig», skrev du på SMS i går. La oss prøve: «Det er trist at partipolitikk går foran hensynet til landet», sa du da du gikk ut av den rødgrønne regjeringen. Du lar ikke døra gå stille igjen når du forlater en stilling mot din vilje?

– Men nå har jeg lært av den feilen jeg gjorde den gangen. Jeg har fått ros av alt og alle her for måten jeg har håndtert avgangen min på. Det ble dumt den gangen, men det dummeste man gjør i livet er å ikke lære av sine feil. Når man er forbanna, bør man heller være stille i en uke eller to.

Er du forbanna nå?

– Jeg er først og fremst lei meg, for det er mer jeg skulle ha utrettet. Og så er jeg litt redd for signalet: At de som sitter stille i båten, blir sittende, mens vi som tar risiko, er utsatt.

Les også: Tørnquist med «veldig sint politisk dataspill»

Globetrotter

Når man SMS-er med deg får man plutselig svar på engelsk, av en utenlandsk rådgiver. Det passer, merker jeg. Du er liksom for stor for Norge og fant deg en scene ute i verden?

– Jeg har kunnet bidra masse på denne scenen. Det betyr ikke at ting i Norge er for små, men det betyr jo litt mer å få til endring i Kina eller India, for de er så mange flere. Likevel: Alle steder i verden består av lokalsamfunn. Det er ikke forskjellig fra Norge.

Et sted midt imellom det personlige og politiske: Du er ikke SV-er lenger?

– Jeg svarer ikke på spørsmål om det. Men jeg tror ikke akkurat at Siv (Jensen, jou.anm.) tenker at jeg vil melde meg inn i hennes rekker.

Hva skal du gjøre nå?

– Nå skal jeg gjenopprette kontakten med kona, mine fire barn og mitt barnebarn. Og lese bøker. Så vet jeg at det ikke går mange uker før jeg får lopper i blodet, så jeg håper jeg kan brukes til noe, enten i Norge eller verden.

Artikler om deg er fulle av at du skriver «e-post fra Mexico By» eller svarer fra et sted i Afrika og er på et møte i Paris. Nå er du i Nairobi. Kan man tillate seg å være en ekte globetrotter i en tid preget av frykt for at vi ødelegger jordkloden?

– Igjen: Jeg er veldig på at vi må finne de praktiske løsningene og inspirere folk til handling. Martin Luther King sa «I have a Dream», ikke «I Have a Nightmare». Miljøvernere generelt snakker altfor negativt, i stedet for å snakke om alt det positive som skjer. Da tenker jeg på bilfrie byer, på utviklingen innenfor gjenvinnbar energi. Det er fint om folk spiser mindre kjøtt, men det får vi ikke til ved å heve pekefingeren mot dem som spiser på McDonalds.

Er det en selvironi og et gutteaktig smil som ikke kommer fram på trykk, eller er du like høy på deg selv som det kan framgå av smått pompøse uttalelser som at du og Jonas Gahr Støre var enige om at «verden var mer enn stor nok» for dere begge?

– Det var ment som en spøkefull bemerking. Jeg er litt overrasket over at du sier «pompøs». Mitt ideal er å snakke om de store spørsmålene i vår tid på en hverdagslig språk. Og noe av det jeg hører mest her i Nairobi, er at folk prøver å lære av tonen min, fordi jeg snakker så hverdagslig.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:20 Dybala spøkefullt til Ronaldo: Argentina hater deg07:03 Uro blant norske helsearbeidere – ser kolleger over hele verden bli syke og dø06:52 Kraftig økning i anmeldt hatkriminalitet i Norge06:40 Verdens coronafrie hjørner stålsetter seg for krisen06:30 Solberg: – Vi kan ikke overta alle kostnadene06:27 Dette skjer i dag06:24 350 millioner i tilskudd til rohingya-muslimer06:22 Nybakte mødre og gravide ekstra sårbare i krisetider06:07 Helsedirektoratet: Neppe fotballstart før til høsten06:00 Dette skal til for at myndighetene letter på coronatiltakene05:44 EU-land advarer mot krisetiltak mot demokratiet05:40 Enda mer nedgang for kollisjonsskader05:30 Dette skjedde i natt05:16 112 år gamle Bob Weighton er verdens eldste mann05:01 Kolonnekjøring for alle over Haukelifjell og Strynefjellet04:45 4.935 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 28004:32 Virusspredningen stiger ennå i Oslo og Viken, men bremser ellers i landet03:54 BBC: British Airways permitterer 80 prosent av sine ansatte03:28 Russisk utstyr ankommet USA03:10 Tre biler fikk skader i bilbrann på Bogerud i Oslo02:52 Amerikansk etterretning: Kina skjuler omfanget av virusutbruddet01:50 Seks uker gammelt virussmittet spedbarn død i USA01:14 TV-tittingen øker, men annonsørene uteblir01:08 FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien00:32 Equinor sikrer lån for over 52 milliarder kroner23:39 WHO bekymret over rask virusspredning23:38 Guvernøren ber Floridas innbyggerne holde seg hjemme23:38 509 døde av koronaviruset i Frankrike siste døgn23:38 14 nordmenn har meldt seg til massesøksmål mot østerrikske myndigheter23:37 Aftenposten: Regjeringen skal betale 70 prosent av bedrifters faste utgifter23:37 Prisene på importerte jordbruksvarer stiger23:37 727 nye koronadødsfall i Italia23:36 WHO evaluerer bruk av ansiktsmaske23:36 Fem menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo23:36 Barneombudet krever dagtilbud til alle sårbare barn23:35 FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien23:00 Coronavirus påvist hos spedbarn i Nordre Follo22:41 Northug i corona-karantene synger om damesavn og toalettruller22:04 – Ernas brev til meg bar preg av at hun ikke tok matberedskap på alvor21:47 Du kan bli pålagt ferie mens du er permittert20:56 Virusrammet amerikansk hangarskip evakueres20:16 Tysk presse: Thailands konge i karantene med 20 konkubiner20:15 Henriette Lien delte Facebook-innlegg - vekket sterke reaksjoner20:02 Høie: Grunn til å tro at vi unngår Italia-situasjon19:28 Trump: Iran planlegger angrep18:59 Coronasmittet mann i 50-årene fra Halden er død18:50 Ung gutt knivdrept i Göteborg – jevnaldrende gutt pågrepet18:43 Coronaviruset lar seg ikke stanse: – Et skremmende bilde av hva vi kan forvente18:28 Afrikanere hamstrer malariamedisin før coronavirusbølgen kommer18:25 Sjømatrådet ser tendenser til normalisering i markedene i Kina og Sør-Korea18:24 Tre nye snørekorder i Troms og Finnmark – krise i reindriften18:18 Stor studie: Corona-risiko øker markant allerede fra middelalder17:14 Virusrammet prins Charles: – Merkelig, frustrerende og ofte plagsom opplevelse16:30 «Star Wars»-stjerne døde av corona16:25 Inntaket til førstegangstjenesten i Forsvaret går som planlagt i april16:09 Sverige i dyp coronakrise: Varsler gigantisk militærøvelse15:52 Forskuddsutbetalinger for dagpenger har begynt15:18 Kaldeste mars på Svalbard siden 201015:17 To siktet for grovt skadeverk i vindmøllepark15:16 UD får 1.100 daglige henvendelser om nordmenn som vil hjem14:47 Alle landskamper i Uefa-regi utsettes til høsten14:34 – Høyt betalte fotballspillere burde ofre lønnen først14:17 Ny ordning for timeføring blant mottakere av dagpenger14:14 Legeforeningen urolig – ber syke folk gå til legen13:42 Mann omkom under trefelling i Ås13:35 Røde Kors varsler lavere beredskap i påskefjellet13:33 Værmeldinger mindre til å stole på som følge av coronakrisen13:19 Over 350.000 bøter for brudd på portforbudet i Frankrike13:18 Fylkesmannen i Troms opphever «søringkarantene» i Bardu13:12 Generaladvokaten vurderer Helge Ingstad-saken13:12 Kjølig helg i vente over hele landet13:05 Panikk i USA: Frykter urfolk kan bli utryddet12:53 Helsedirektøren: Ingen ball på hodet og hender12:18 Munnbind til alle som handler i Østerrike12:17 Bø-brødrene hilser Stina Nilsson velkommen12:14 Ernas flause: – Dette er ikke respiratorer12:09 En hilsen fra Europas verst rammede land til Norge11:54 Kina raser mot Aftenposten11:53 Obos-prisene falt i mars11:48 Mattilsynet: Kosttilskudd stopper ikke coronavirus11:46 Abe: Japan kan ikke stenges ned11:03 60 australske papiraviser legges ned11:02 Putin sender nødhjelp til USA10:56 Krekar-advokat med 1. april-stikk til Frp10:41 Butikkene ber folk ta påskehandelen så tidlig som mulig10:41 Forsikringsselskap betaler bilverkstedene raskere10:40 E6 over Kvænangsfjellet åpnet igjen10:37 Riksrevisor Per-Kristian Foss er smittet med coronavirus10:37 Forbrukerrådet oppfordrer alle å bytte strømavtale10:02 Riksvei 7 i Hallingdal stenges i flere dager09:45 – Analysen gir et skremmende bilde av hva vi kan forvente i Asia, Afrika og Midtøsten09:43 Norske jegere får lov til å bruke lys under villsvinjakt09:29 Panama innfører kjønnsdelt portforbud09:24 Hvilke nyheter deler vi mest i sosiale medier?09:24 De av oss som er alene, begynner å savne en klem09:15 Nav har satt behandling av dagpengesøknader på vent08:53 Fortsatt fengselsfotball for Ronaldinho08:53 PSG fikk advarsel av Uefa etter Haaland-kopi08:51 Lurte hele byen til å tro at vulkanen hadde utbrudd08:33 Laveste strømpris på 27 år
Siste nytt
07:20SportDybala spøkefullt til Ronaldo: Argentina hater deg07:03Helse og livsstilUro blant norske helsearbeidere – ser kolleger over hele verden bli syke og dø06:52NorgeKraftig økning i anmeldt hatkriminalitet i Norge06:40VerdenVerdens coronafrie hjørner stålsetter seg for krisen06:30NorgeSolberg: – Vi kan ikke overta alle kostnadene06:27NorgeDette skjer i dag06:24Verden350 millioner i tilskudd til rohingya-muslimer06:22NorgeNybakte mødre og gravide ekstra sårbare i krisetider06:07SportHelsedirektoratet: Neppe fotballstart før til høsten06:00NorgeDette skal til for at myndighetene letter på coronatiltakene05:44VerdenEU-land advarer mot krisetiltak mot demokratiet05:40NorgeEnda mer nedgang for kollisjonsskader05:30NorgeDette skjedde i natt05:16Verden112 år gamle Bob Weighton er verdens eldste mann05:01NorgeKolonnekjøring for alle over Haukelifjell og Strynefjellet04:45Norge4.935 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 28004:32NorgeVirusspredningen stiger ennå i Oslo og Viken, men bremser ellers i landet03:54VerdenBBC: British Airways permitterer 80 prosent av sine ansatte03:28VerdenRussisk utstyr ankommet USA03:10NorgeTre biler fikk skader i bilbrann på Bogerud i Oslo02:52VerdenAmerikansk etterretning: Kina skjuler omfanget av virusutbruddet01:50VerdenSeks uker gammelt virussmittet spedbarn død i USA01:14NorgeTV-tittingen øker, men annonsørene uteblir01:08VerdenFNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien00:32NorgeEquinor sikrer lån for over 52 milliarder kroner23:39Helse og livsstilWHO bekymret over rask virusspredning23:38Helse og livsstilGuvernøren ber Floridas innbyggerne holde seg hjemme23:38Helse og livsstil509 døde av koronaviruset i Frankrike siste døgn23:38Penger14 nordmenn har meldt seg til massesøksmål mot østerrikske myndigheter23:37PengerAftenposten: Regjeringen skal betale 70 prosent av bedrifters faste utgifter23:37Helse og livsstilPrisene på importerte jordbruksvarer stiger23:37Helse og livsstil727 nye koronadødsfall i Italia23:36Helse og livsstilWHO evaluerer bruk av ansiktsmaske23:36NorgeFem menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo23:36Helse og livsstilBarneombudet krever dagtilbud til alle sårbare barn23:35Helse og livsstilFNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien23:00Helse og livsstilCoronavirus påvist hos spedbarn i Nordre Follo22:41NorgeNorthug i corona-karantene synger om damesavn og toalettruller22:04Politikk– Ernas brev til meg bar preg av at hun ikke tok matberedskap på alvor21:47PengerDu kan bli pålagt ferie mens du er permittert20:56Helse og livsstilVirusrammet amerikansk hangarskip evakueres20:16VerdenTysk presse: Thailands konge i karantene med 20 konkubiner20:15Helse og livsstilHenriette Lien delte Facebook-innlegg - vekket sterke reaksjoner20:02Helse og livsstilHøie: Grunn til å tro at vi unngår Italia-situasjon19:28VerdenTrump: Iran planlegger angrep18:59NorgeCoronasmittet mann i 50-årene fra Halden er død18:50VerdenUng gutt knivdrept i Göteborg – jevnaldrende gutt pågrepet18:43PengerCoronaviruset lar seg ikke stanse: – Et skremmende bilde av hva vi kan forvente18:28Helse og livsstilAfrikanere hamstrer malariamedisin før coronavirusbølgen kommer18:25PengerSjømatrådet ser tendenser til normalisering i markedene i Kina og Sør-Korea18:24NorgeTre nye snørekorder i Troms og Finnmark – krise i reindriften18:18VerdenStor studie: Corona-risiko øker markant allerede fra middelalder17:14VerdenVirusrammet prins Charles: – Merkelig, frustrerende og ofte plagsom opplevelse16:30Kultur«Star Wars»-stjerne døde av corona16:25Helse og livsstilInntaket til førstegangstjenesten i Forsvaret går som planlagt i april16:09VerdenSverige i dyp coronakrise: Varsler gigantisk militærøvelse15:52PengerForskuddsutbetalinger for dagpenger har begynt15:18NorgeKaldeste mars på Svalbard siden 201015:17NorgeTo siktet for grovt skadeverk i vindmøllepark15:16ReiseUD får 1.100 daglige henvendelser om nordmenn som vil hjem14:47SportAlle landskamper i Uefa-regi utsettes til høsten14:34Sport– Høyt betalte fotballspillere burde ofre lønnen først14:17PengerNy ordning for timeføring blant mottakere av dagpenger14:14Helse og livsstilLegeforeningen urolig – ber syke folk gå til legen13:42NorgeMann omkom under trefelling i Ås13:35NorgeRøde Kors varsler lavere beredskap i påskefjellet13:33NorgeVærmeldinger mindre til å stole på som følge av coronakrisen13:19VerdenOver 350.000 bøter for brudd på portforbudet i Frankrike13:18NorgeFylkesmannen i Troms opphever «søringkarantene» i Bardu13:12NorgeGeneraladvokaten vurderer Helge Ingstad-saken13:12NorgeKjølig helg i vente over hele landet13:05VerdenPanikk i USA: Frykter urfolk kan bli utryddet12:53SportHelsedirektøren: Ingen ball på hodet og hender12:18Helse og livsstilMunnbind til alle som handler i Østerrike12:17SportBø-brødrene hilser Stina Nilsson velkommen12:14Helse og livsstilErnas flause: – Dette er ikke respiratorer12:09VerdenEn hilsen fra Europas verst rammede land til Norge11:54KulturKina raser mot Aftenposten11:53PengerObos-prisene falt i mars11:48Helse og livsstilMattilsynet: Kosttilskudd stopper ikke coronavirus11:46PengerAbe: Japan kan ikke stenges ned11:03Kultur60 australske papiraviser legges ned11:02VerdenPutin sender nødhjelp til USA10:56NorgeKrekar-advokat med 1. april-stikk til Frp10:41PengerButikkene ber folk ta påskehandelen så tidlig som mulig10:41MotorForsikringsselskap betaler bilverkstedene raskere10:40NorgeE6 over Kvænangsfjellet åpnet igjen10:37PolitikkRiksrevisor Per-Kristian Foss er smittet med coronavirus10:37PengerForbrukerrådet oppfordrer alle å bytte strømavtale10:02NorgeRiksvei 7 i Hallingdal stenges i flere dager09:45Helse og livsstil– Analysen gir et skremmende bilde av hva vi kan forvente i Asia, Afrika og Midtøsten09:43NorgeNorske jegere får lov til å bruke lys under villsvinjakt09:29Helse og livsstilPanama innfører kjønnsdelt portforbud09:24KulturHvilke nyheter deler vi mest i sosiale medier?09:24StemmerDe av oss som er alene, begynner å savne en klem09:15PengerNav har satt behandling av dagpengesøknader på vent08:53SportFortsatt fengselsfotball for Ronaldinho08:53SportPSG fikk advarsel av Uefa etter Haaland-kopi08:51VerdenLurte hele byen til å tro at vulkanen hadde utbrudd08:33PengerLaveste strømpris på 27 år
Populært