Pågrepet Huawei-sjef anklages for bedrageri

Meng Wanzhou. Foto: EPA/NTB Scanpix
Meng Wanzhou. Foto: EPA/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Påtalemyndigheten i Canada anklager Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou for bedrageri knyttet til de amerikanske sanksjonene mot Iran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meng er anklaget for å ha «konspirert til å bedra flere finansielle institusjoner».

Det sier aktor under fengslingsmøtet for den kinesiske mobilgigantens finansdirektør. Meng skal ha løyet til amerikanske banker om et skjult datterselskap, slik at selskapet kunne selge tjenester til Iran, i brudd med sanksjonene mot landet.

Hun skal flere ganger overfor amerikanske bankfunksjonærer ha nektet for at det finnes noen forbindelse mellom Huawei og selskapet SkyCom, til tross for at de to selskapene ifølge anklagene er praksis talt det samme.

Sanksjonsbruddene skal ha skjedd mellom 2009 og 2014.

Fluktrisiko

Han sier videre at Meng bevisst oppholdt seg utenfor USA siden hun ble klar over etterforskningen. I tillegg mener de at det er stor risiko for at hun kan flykte, da hun ikke har tilknytning til Canada, men at hun har mektige forbindelser og store midler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Meng ble pågrepet i Vancouver 1. desember etter forespørsel fra amerikanske myndigheter.

– Meng har verken brutt amerikanske eller canadiske lover, heter det i en uttalelse fra Kinas ambassade i Canada.

Kinesiske reaksjoner

Kinesiske myndigheter har krevd øyeblikkelig løslatelse av Meng, som også er nestleder i styret og datter av Huawei-grunnlegger Ren Zhengfei.

Pågripelsen har ført til store reaksjoner fra de statlige mediene i Kina.

– Washington tyr til en ussel kjeltring-tilnærmelse fordi de ikke klarer å stanse markedsframgangen for Huaweis 5G-teknologi, skriver avisen Global Times på lederplass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA gjør nå alt for å hindre Huaweis ekspansjon i verden fordi selskapet er en spydspiss for Kinas konkurransedyktige teknologiselskaper, skriver China Daily.

Les også: Kraftige børsfall i Europa og Asia

Anstrengt forhold

Forholdet mellom USA og Huawai har gradvis forverret seg etter at Donald Trump overtok som president og gikk til handelskrig mot Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I april kunngjorde Huawei at de i stor grad ville trekke seg ut av det amerikanske markedet.

USA anklaget på sin side kinesisk etterretning for å plante overvåkingsteknologi i Huaweis produkter og forbyr offentlige instanser å kjøpe produkter fra den kinesiske teknologigiganten.

Japan planlegger også å innføre et lignende forbud for produkter fra Huawei og kinesiske ZTE, og Australia, New Zealand og Storbritannia har innført forbud mot bruk av visse produkter fra de kinesiske selskapene.