USA-forslag om å fordømme Hamas nedstemt i FN

Nikki Haley fikk ikke med seg FN-forsamlingen i en fordømmelse av Hamas, en resolusjon som skulle være den avtroppende FN-ambassadørens svanesang. Foto: Seth Wenig / AP / NTB scanpix
Nikki Haley fikk ikke med seg FN-forsamlingen i en fordømmelse av Hamas, en resolusjon som skulle være den avtroppende FN-ambassadørens svanesang. Foto: Seth Wenig / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA fikk ikke gjennomslag for sitt forslag om at FN for første gang skulle fordømme Hamas, islamistgruppen som styrer Gazastripen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget ble lagt fram av avtroppende FN-ambassadør Nikki Haley, som gir seg ved årsskiftet. Haley ba FNs hovedforsamling fordømme Hamas for å ha skutt raketter mot Israel.

Forslaget fikk 87 stemmer, mens 58 land stemte mot og 32 avsto fra å stemme. Dermed var amerikanerne et godt stykke unna å oppfylle kravet om to tredels flertall.

– Resolusjonen ville rettet opp en historisk urett. Men viktigere enn det er at den ville plassert hovedforsamlingen på en balansert sannhetslinje i innsatsen for å oppnå fred i Midtøsten, sa Haley. Det er første gang hovedforsamlingen har blitt forelagt et forslag om å fordømme Hamas.

– Kapret

Israels FN-ambassadør Danny Danon beklaget at avstemning om en fordømmelse ble «kapret» av et prosesskrav om to tredels flertall i stedet for simpelt flertall. Dette forslaget kom fra Kuwait og ble så vidt vedtatt med 75 mot 72 stemmer. EU-landene støttet forslaget, mens 26 land avsto fra å stemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU stemte også for USAs forslag om fordømmelse. Hamas står på terrorlistene til både EU og USA.

Resultatet er «et slag i ansiktet» på Trump-administrasjonen, heter det i en kommentar fra gruppen etter avstemningen.

Ikke bindende

Selv om resolusjoner i FNS hovedforsamling ikke er bindende, har de stor politisk tyngde og regnes som en pekepinn om hvor verdensopinionen ligger.

Palestinerne brøt forbindelsen med Trump-administrasjonen etter at USA besluttet å flytte sin ambassade i Israel til Jerusalem og anerkjenne byen som Israels hovedstad. Palestinerne ser på Øst-Jerusalem som sin hovedstad i en fremtidig palestinsk stat, og det er internasjonal enighet om at byens status må forhandles fram mellom de to partene.