«Brutale nyheter»: Rekordhøyt globalt karbonutslipp i 2018

Røyk stiger fra pipene ved kullkraftstasjonen Lethabo i Sør-Afrika, 5. desember 2018. NTB Scanpix/AP.
Røyk stiger fra pipene ved kullkraftstasjonen Lethabo i Sør-Afrika, 5. desember 2018. NTB Scanpix/AP.

Umiddelbare kutt er nødvendig for å beskytte milliarder av mennesker mot stigende utslipp grunnet økt bruk av biler og kull.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Globale karbonutslipp gjør et byks i 2018, ifølge en ny rapport. Det svekker håpet om en begrensning til det noe lavere nivået foregående år. Utslippene går dermed motsatt retning av de dype kuttene som behøves for å forebygge klimaendringene, sier forskere.

Økningen skyldes økt antall biler på veiene og et oppsving i bruk av kull, og betyr at verden fortsatt har stø kurs mot katastrofal global oppvarming. Likevel mener rapportens forfattere at trenden kan snus innen 2020 om det kjøres kutt i utslipp fra transport, industri og landbruk.

Studien er gjennomført av Det globale karbonprosjektet og offentliggjøres under FNs klimatoppmøte i Katowice i Polen, der nærmere 200 land arbeider for å realisere visjonen fra Paris-avtalen (2015). Rapporten anslår at CO2-utslippene vil øke med 2,7 prosent i 2018, et kraftig oppsving fra nivået i 2014-16, og en 1,6 prosent økning i 2017.

EU stabilt

Nærmest alle land bidrar til økningen, med en 4,7 prosent vekst i Kina, 2,5 prosent i USA og 6,3 prosent i India i år. EUs utslipp ligger nærmest på samme nivå, etter flere tiår med reduksjon.

– Den globale økningen i karbonutslipp er bekymringsfull. For å hanskes med klimaendringene må utslippene snus, og til slutt gå mot null, sier professor Corinne Le Quéré ved East Anglia-universitetet, som ledet studien offentliggjort i tidsskriftet Nature.

– Vi ser ikke tegn til handlekraften som behøves. Dette må endres raskt.

Landenes løfter i den nåværende Paris-avtalen vil bare begrense global oppvarming til 3 grader, men selv en økning på 1,5 grader vil være katastrofal for mange mennesker, ifølge verdens klimaforskere.

Røyk stiger fra hjemmet til en polsk familie nær Katowice i Polen 5. desember 2018. NTB Scanpix/Reuters.
Røyk stiger fra hjemmet til en polsk familie nær Katowice i Polen 5. desember 2018. NTB Scanpix/Reuters.

– Jeg håper at innen 2020, da regjeringene har kommet tilbake med sterkere forpliktelser, vil vi se en klar endring.

Data fra Det internasjonale energibyrået viser også økende utslipp i 2018.

– Omslaget bør være nok en advarsel til verdens nasjoner når de møtes i Katowice denne uken, sier energibyråets direktør Fatih Birol.

– Milliarder av mennesker i fare

– Hvert år med økende utslipp setter økonomien, hjemmene, livene og levebrødet til milliarder av mennesker i fare, sier Christiana Figueres ved kampanjen Mission 2020. Hun var FNs klimadiplomat med oppsyn over Paris-avtalen.

– Vi er inne i en tid med eksponentiell vekst, sier hun. Fornybar energi og elektriske biler er i vekst, men det er også følgene av ekstremværet klimaendringene medfører.

– Vi må sikre at det er veksten i løsningene som vinner kappløpet.

Professor David Reay ved Universitetet i Edinburgh i Storbritannia sier: – Den årlige karbonoversikten er grundig og vitenskapelig solid. Beskjeden er mer brutal enn noen gang tidligere: tallene er røde, og situasjonen forverres. For alles skyld er verdens ledere nå nødt til å gjøre det som er nødvendig.

Harjeet Singh fra ActionAid International sier nyheten om de økte utslippene bør styrke besluttsomheten til deltakerne på klimamøtet: – Det er alt for mye selvtilfredshet på disse møtene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Deltakere ved FNs toppmøte om klimaendringer i Katowice i Polen 4. desember. NTB Scanpix/Reuters.
Deltakere ved FNs toppmøte om klimaendringer i Katowice i Polen 4. desember. NTB Scanpix/Reuters.

Flere trender samvirker

De dystre nyhetene om økte utslipp samvirker med to andre bekymringsfulle trender, skriver professor David Victor ved California-universitetet i San Diego i en artikkel som også ble publisert i Nature onsdag.

Lavere luftforurensning er bra for folkehelse og avlinger. Men aerosoler, inkludert sulfat, nitrat og organiske forbindelser, reflekerer sollys. Dette skjoldet av aerosoler har holdt planeten kjøligere, kanskje så mye som 0,7 grader globalt. Med redusert forurensning av slike partikler når mer av solens varme jordens overflate. De langsiktige naturlige klimasyklusene i Stillehavet er også i ferd med å gå inn i en varmere fase.

– Den globale oppvarmingen akselererer. Disse tre trendene vil kombineres de nærmeste 20 årene og drive klimaendringene frem raskere og heftigere enn ventet.

– Håpet for Kina svekket

Det globale karbonbudsjettet sammenstilles av 76 forskere fra 57 institusjoner i 15 land. De konstaterte i år at økt bruk av kull i Kina og India er de viktigste årsakene til økte utslipp, samt mer olje brukt i mer transport. Industrien bruker også mer gass. Fornybare energikilder vokste raskt, men ikke tilstrekkelig til å kompensere for økt bruk av fossile brensel.

– Det var et håp om at Kina raskt ville bevege seg bort fra bruk av kullkraft, men de siste to årene har vist at det ikke blir så raskt å si farvel til kullet, sier Jan Ivar Korsbakken ved norske CICERO senter for klimaforskning.

I de tre årene siden Paris-avtalen ble undertegnet har finansinstitusjoner investert mer enn 4000 milliarder kroner i verdens 120 ledende kullkraftutviklere, ifølge en rapport fra organisasjonene Urgewald, BankTrack og deres partnere. Kinesiske banker har bidratt til å garantere for investeringene i kull, mens japanske banker har gitt lån, ifølge organisasjonenes funn.

Økte utslipp i USA

I USA har utslippene økt. En uvanlig kald vinter og sommer ga økt etterspørsel etter både oppvarming og avkjøling av hus. Men det er forventet at utslippene vil falle igjen i 2019, da billig gass, vind- og solenergi fortsetter å avløse kull. Kullforbruket har falt med 40 prosent siden 2005 og er nå på det laveste nivået siden 1979.

USAs president Donald Trump omtaler nivået av globale temperaturendringer under erklæringen om at han trekker landet fra Paris-avtalen om klima. Utenfor Det hvite hus i Washington 1. juni 2017. NTB Scanpix/Reuters.
USAs president Donald Trump omtaler nivået av globale temperaturendringer under erklæringen om at han trekker landet fra Paris-avtalen om klima. Utenfor Det hvite hus i Washington 1. juni 2017. NTB Scanpix/Reuters.

Den globale utslippsøkningen selv i rike, utviklede land, er svært bekymringsfull, sier Brasils sjefsforhandler ved FN-toppmøtet, Antonio Marcondes:

– Utslippsreduksjonene er som kredittkortgjeld. Jo lenger de utsettes, dess dyrere og mer smertefulle blir de.

Brasil nådde utslippskravene for 2020 tidlig, men frykten for økt avskoging under landets nye president Jair Bolsonaro kan snu trenden. Le Quéré er imdlertid optimistisk, og mener den raske globale økningen siste tiår ikke vil vende tilbake: – Det virker lite sannsynlig.

Oversatt av Ole Peder Giæver /ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:56 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47 Vrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33 New York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04 Lørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35 To nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16 Sju siktet i to grove kidnappingssaker21:03 LSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54 Jesus-målrush snudde kampen for City20:24 Fannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59 Helse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44 Høie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20 Ranssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17 Signalfeil på Gardermobanen rettet18:57 Gattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34 Fiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33 – Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33 Svensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32 Tusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32 Drapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04 Ferguson leder Everton mot Solskjærs United17:57 Gartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53 Norsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50 Infantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50 Jordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17 Senterpartiet faller markert på ny måling16:59 19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42 EUs klimagiv får norsk skryt16:22 Kvinne skutt av politiet16:13 Lance sitter fortsatt fast i isen16:10 Utvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37 20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33 «Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17 Anders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16 FIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36 Store protester mot at Sydney kveles14:35 Viggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34 Fire ekstra ambulansefly satt inn14:12 NHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56 Norge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43 Midt-Norge får det fineste været til helgen13:02 Time: Greta Thunberg er «årets person»12:54 Boko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53 Drapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40 Pågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12 Eldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42 Ferge grunnstøtte i Fedje11:41 Dansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09 Epstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06 Roxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44 Kritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43 Suu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19 Thunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17 Oversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16 To ambulanser krasjet i Tønsberg10:12 Saudi-Arabias oljeselskap på børs09:09 Israel går mot nok et nyvalg09:06 Fluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02 Norge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01 Stor måling peker mot tory-seier09:01 Bil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55 Erna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42 Sundby sier nei til langløpskarriere08:40 New Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07 Kina fengsler flest journalister08:02 Norske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41 Elfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28 «Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02 4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41 Bill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36 Solbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32 Fem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01 Tøffe værforhold i Sør-Norge05:58 Dette skjer i dag05:52 Bougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51 Dette skjedde i natt05:38 Minnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27 Homoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24 Domstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05 Distré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00 Nå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41 Høyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09 Demonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06 Nordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53 Den britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12 Vår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37 Fortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10 Ni personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04 FN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03 Trump advarer Russland mot innblanding i valget00:59 Babcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36 Britisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05 Ancelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:53 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44 Depay frelste Lyon i mesterligadrama23:33 Fati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31 Drapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01 Lukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40 Over 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform
Siste nytt
22:56SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47VerdenVrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33PengerNew York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04NorgeLørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35SportTo nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16NorgeSju siktet i to grove kidnappingssaker21:03NorgeLSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54SportJesus-målrush snudde kampen for City20:24SportFannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59NorgeHelse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44NorgeHøie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20NorgeRanssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17NorgeSignalfeil på Gardermobanen rettet18:57SportGattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34PengerFiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33Politikk– Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33VerdenSvensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32PengerTusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32NorgeDrapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04SportFerguson leder Everton mot Solskjærs United17:57VerdenGartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53SportNorsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50SportInfantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50NorgeJordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17PolitikkSenterpartiet faller markert på ny måling16:59Norge19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42NorgeEUs klimagiv får norsk skryt16:22NorgeKvinne skutt av politiet16:13NorgeLance sitter fortsatt fast i isen16:10VerdenUtvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37Verden20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33Penger«Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17SportAnders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16SportFIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36VerdenStore protester mot at Sydney kveles14:35NorgeViggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34NorgeFire ekstra ambulansefly satt inn14:12PengerNHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56SportNorge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43NorgeMidt-Norge får det fineste været til helgen13:02VerdenTime: Greta Thunberg er «årets person»12:54VerdenBoko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40NorgePågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12NorgeEldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42NorgeFerge grunnstøtte i Fedje11:41SportDansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09VerdenEpstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44SportKritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43VerdenSuu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19VerdenThunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17NorgeOversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16NorgeTo ambulanser krasjet i Tønsberg10:12PengerSaudi-Arabias oljeselskap på børs09:09PolitikkIsrael går mot nok et nyvalg09:06SportFluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02SportNorge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01PolitikkStor måling peker mot tory-seier09:01NorgeBil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55NorgeErna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42SportSundby sier nei til langløpskarriere08:40VerdenNew Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07KulturKina fengsler flest journalister08:02NorgeNorske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41ReiseElfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28Kultur«Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02Norge4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41KulturBill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36SportSolbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32VerdenFem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01NorgeTøffe værforhold i Sør-Norge05:58NorgeDette skjer i dag05:52VerdenBougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51NorgeDette skjedde i natt05:38SportMinnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27NorgeHomoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24VerdenDomstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05VerdenDistré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00NorgeNå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41NorgeHøyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09VerdenDemonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06PengerNordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53VerdenDen britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12PengerVår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37VerdenFortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10NorgeNi personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04VerdenFN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03PolitikkTrump advarer Russland mot innblanding i valget00:59NorgeBabcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36VerdenBritisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05SportAncelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:53SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44SportDepay frelste Lyon i mesterligadrama23:33SportFati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31NorgeDrapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01SportLukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40VerdenOver 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform
Populært