Meny

«Brutale nyheter»: Rekordhøyt globalt karbonutslipp i 2018

Røyk stiger fra pipene ved kullkraftstasjonen Lethabo i Sør-Afrika, 5. desember 2018. NTB Scanpix/AP.
Røyk stiger fra pipene ved kullkraftstasjonen Lethabo i Sør-Afrika, 5. desember 2018. NTB Scanpix/AP.

Umiddelbare kutt er nødvendig for å beskytte milliarder av mennesker mot stigende utslipp grunnet økt bruk av biler og kull.

Globale karbonutslipp gjør et byks i 2018, ifølge en ny rapport. Det svekker håpet om en begrensning til det noe lavere nivået foregående år. Utslippene går dermed motsatt retning av de dype kuttene som behøves for å forebygge klimaendringene, sier forskere.

Økningen skyldes økt antall biler på veiene og et oppsving i bruk av kull, og betyr at verden fortsatt har stø kurs mot katastrofal global oppvarming. Likevel mener rapportens forfattere at trenden kan snus innen 2020 om det kjøres kutt i utslipp fra transport, industri og landbruk.

Studien er gjennomført av Det globale karbonprosjektet og offentliggjøres under FNs klimatoppmøte i Katowice i Polen, der nærmere 200 land arbeider for å realisere visjonen fra Paris-avtalen (2015). Rapporten anslår at CO2-utslippene vil øke med 2,7 prosent i 2018, et kraftig oppsving fra nivået i 2014-16, og en 1,6 prosent økning i 2017.

EU stabilt

Nærmest alle land bidrar til økningen, med en 4,7 prosent vekst i Kina, 2,5 prosent i USA og 6,3 prosent i India i år. EUs utslipp ligger nærmest på samme nivå, etter flere tiår med reduksjon.

– Den globale økningen i karbonutslipp er bekymringsfull. For å hanskes med klimaendringene må utslippene snus, og til slutt gå mot null, sier professor Corinne Le Quéré ved East Anglia-universitetet, som ledet studien offentliggjort i tidsskriftet Nature.

– Vi ser ikke tegn til handlekraften som behøves. Dette må endres raskt.

Landenes løfter i den nåværende Paris-avtalen vil bare begrense global oppvarming til 3 grader, men selv en økning på 1,5 grader vil være katastrofal for mange mennesker, ifølge verdens klimaforskere.

Røyk stiger fra hjemmet til en polsk familie nær Katowice i Polen 5. desember 2018. NTB Scanpix/Reuters.
Røyk stiger fra hjemmet til en polsk familie nær Katowice i Polen 5. desember 2018. NTB Scanpix/Reuters.

– Jeg håper at innen 2020, da regjeringene har kommet tilbake med sterkere forpliktelser, vil vi se en klar endring.

Data fra Det internasjonale energibyrået viser også økende utslipp i 2018.

– Omslaget bør være nok en advarsel til verdens nasjoner når de møtes i Katowice denne uken, sier energibyråets direktør Fatih Birol.

– Milliarder av mennesker i fare

– Hvert år med økende utslipp setter økonomien, hjemmene, livene og levebrødet til milliarder av mennesker i fare, sier Christiana Figueres ved kampanjen Mission 2020. Hun var FNs klimadiplomat med oppsyn over Paris-avtalen.

– Vi er inne i en tid med eksponentiell vekst, sier hun. Fornybar energi og elektriske biler er i vekst, men det er også følgene av ekstremværet klimaendringene medfører.

– Vi må sikre at det er veksten i løsningene som vinner kappløpet.

Professor David Reay ved Universitetet i Edinburgh i Storbritannia sier: – Den årlige karbonoversikten er grundig og vitenskapelig solid. Beskjeden er mer brutal enn noen gang tidligere: tallene er røde, og situasjonen forverres. For alles skyld er verdens ledere nå nødt til å gjøre det som er nødvendig.

Harjeet Singh fra ActionAid International sier nyheten om de økte utslippene bør styrke besluttsomheten til deltakerne på klimamøtet: – Det er alt for mye selvtilfredshet på disse møtene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Deltakere ved FNs toppmøte om klimaendringer i Katowice i Polen 4. desember. NTB Scanpix/Reuters.
Deltakere ved FNs toppmøte om klimaendringer i Katowice i Polen 4. desember. NTB Scanpix/Reuters.

Flere trender samvirker

De dystre nyhetene om økte utslipp samvirker med to andre bekymringsfulle trender, skriver professor David Victor ved California-universitetet i San Diego i en artikkel som også ble publisert i Nature onsdag.

Lavere luftforurensning er bra for folkehelse og avlinger. Men aerosoler, inkludert sulfat, nitrat og organiske forbindelser, reflekerer sollys. Dette skjoldet av aerosoler har holdt planeten kjøligere, kanskje så mye som 0,7 grader globalt. Med redusert forurensning av slike partikler når mer av solens varme jordens overflate. De langsiktige naturlige klimasyklusene i Stillehavet er også i ferd med å gå inn i en varmere fase.

– Den globale oppvarmingen akselererer. Disse tre trendene vil kombineres de nærmeste 20 årene og drive klimaendringene frem raskere og heftigere enn ventet.

– Håpet for Kina svekket

Det globale karbonbudsjettet sammenstilles av 76 forskere fra 57 institusjoner i 15 land. De konstaterte i år at økt bruk av kull i Kina og India er de viktigste årsakene til økte utslipp, samt mer olje brukt i mer transport. Industrien bruker også mer gass. Fornybare energikilder vokste raskt, men ikke tilstrekkelig til å kompensere for økt bruk av fossile brensel.

– Det var et håp om at Kina raskt ville bevege seg bort fra bruk av kullkraft, men de siste to årene har vist at det ikke blir så raskt å si farvel til kullet, sier Jan Ivar Korsbakken ved norske CICERO senter for klimaforskning.

I de tre årene siden Paris-avtalen ble undertegnet har finansinstitusjoner investert mer enn 4000 milliarder kroner i verdens 120 ledende kullkraftutviklere, ifølge en rapport fra organisasjonene Urgewald, BankTrack og deres partnere. Kinesiske banker har bidratt til å garantere for investeringene i kull, mens japanske banker har gitt lån, ifølge organisasjonenes funn.

Økte utslipp i USA

I USA har utslippene økt. En uvanlig kald vinter og sommer ga økt etterspørsel etter både oppvarming og avkjøling av hus. Men det er forventet at utslippene vil falle igjen i 2019, da billig gass, vind- og solenergi fortsetter å avløse kull. Kullforbruket har falt med 40 prosent siden 2005 og er nå på det laveste nivået siden 1979.

USAs president Donald Trump omtaler nivået av globale temperaturendringer under erklæringen om at han trekker landet fra Paris-avtalen om klima. Utenfor Det hvite hus i Washington 1. juni 2017. NTB Scanpix/Reuters.
USAs president Donald Trump omtaler nivået av globale temperaturendringer under erklæringen om at han trekker landet fra Paris-avtalen om klima. Utenfor Det hvite hus i Washington 1. juni 2017. NTB Scanpix/Reuters.

Den globale utslippsøkningen selv i rike, utviklede land, er svært bekymringsfull, sier Brasils sjefsforhandler ved FN-toppmøtet, Antonio Marcondes:

– Utslippsreduksjonene er som kredittkortgjeld. Jo lenger de utsettes, dess dyrere og mer smertefulle blir de.

Brasil nådde utslippskravene for 2020 tidlig, men frykten for økt avskoging under landets nye president Jair Bolsonaro kan snu trenden. Le Quéré er imdlertid optimistisk, og mener den raske globale økningen siste tiår ikke vil vende tilbake: – Det virker lite sannsynlig.

Oversatt av Ole Peder Giæver /ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:18 16-åring skal ha drept familie på fem i Russland21:09 Hovland ut av seierskampen i Columbus20:52 Balotelli vender hjem20:51 Start klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40 KrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35 Denne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31 Effektive Molde tilbake på tabelltopp20:29 Ndidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23 Norske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19 Branns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13 Nysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10 Wangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00 Friskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59 Nilsen ble helten for Fredrikstad19:58 Håbestad ble Jerv-helt på overtid19:57 Adra ble matchvinner for Oppsal19:54 Kvik Halden og Moss delte poengene19:53 Dragsnes senket Brann19:53 Vålerenga senket av Velde19:53 Tredje strake seier for Molde19:52 Raufoss seiret i målfest19:51 Start seiret hjemme mot Tromsdalen19:51 Wangberg berget poeng for Tromsø19:51 Poengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49 Nest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47 Erna Solberg: – Skissen er god19:38 Maanum matchvinner med drømmemål19:34 Shell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31 AIK buet av banen etter hjemmetap19:20 IS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09 – Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06 VG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44 De Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17 Barn skadd i båtulykke i Nordland18:09 Kollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04 Fløya vant i målfest18:01 Walnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58 Hoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56 Kjelsås fortsatte seiersrekken17:51 Hjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47 Politiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46 Fikseth Fossem ble helten for Medkila17:34 Folk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24 Lundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18 Trump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08 Folkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03 Sørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01 Redningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57 Johnsen sikret poeng for Mjølner16:57 Nytt tap for Arendal16:51 Vatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48 Uavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36 Nazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36 Full bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen16:23 Engen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13 Grøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09 Gir opp millioner for ordførerdrøm14:46 Restaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41 20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40 Gibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24 Trolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51 Spania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30 Norges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18 Norwegian legger ned langrute fra Norge13:10 IS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33 Tre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22 Jensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04 Nytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23 Fem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20 Støre: – Vi styrer mot en krise09:54 Sekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26 Trønder kåret til årets sykkeltalent09:19 Elden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07 Facebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12 Savnet person i Kristiansand funnet i live08:00 Minst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41 Widerøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38 Tre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52 Bryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40 Savnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26 Dette skjer i dag05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43 Djokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40 Mulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48 Abid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46 Flere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58 Fremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45 Hund drepte flere sauer i Sandnes00:24 Mann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57 Durasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34 Boksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23 Golf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08 Carlsen startet med remis i Sinquefield Cup
Siste nytt
21:18Verden16-åring skal ha drept familie på fem i Russland21:09SportHovland ut av seierskampen i Columbus20:52SportBalotelli vender hjem20:51SportStart klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40PolitikkKrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35VerdenDenne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31SportEffektive Molde tilbake på tabelltopp20:29SportNdidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23NorgeNorske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19SportBranns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13SportNysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10SportWangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00SportFriskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59SportNilsen ble helten for Fredrikstad19:58SportHåbestad ble Jerv-helt på overtid19:57SportAdra ble matchvinner for Oppsal19:54SportKvik Halden og Moss delte poengene19:53SportDragsnes senket Brann19:53SportVålerenga senket av Velde19:53SportTredje strake seier for Molde19:52SportRaufoss seiret i målfest19:51SportStart seiret hjemme mot Tromsdalen19:51SportWangberg berget poeng for Tromsø19:51SportPoengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49SportNest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47PolitikkErna Solberg: – Skissen er god19:38SportMaanum matchvinner med drømmemål19:34VerdenShell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31SportAIK buet av banen etter hjemmetap19:20VerdenIS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09Politikk– Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06PolitikkVG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44SportDe Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17NorgeBarn skadd i båtulykke i Nordland18:09SportKollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04SportFløya vant i målfest18:01SportWalnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58SportHoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56SportKjelsås fortsatte seiersrekken17:51SportHjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47NorgePolitiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46SportFikseth Fossem ble helten for Medkila17:34NorgeFolk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24SportLundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18VerdenTrump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08VerdenFolkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03SportSørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01VerdenRedningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57SportJohnsen sikret poeng for Mjølner16:57SportNytt tap for Arendal16:51SportVatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48SportUavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36VerdenNazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36PolitikkFull bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen16:23SportEngen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13SportGrøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09PengerGir opp millioner for ordførerdrøm14:46VerdenRestaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41Sport20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40VerdenGibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24NorgeTrolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51VerdenSpania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30NorgeNorges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18ReiseNorwegian legger ned langrute fra Norge13:10VerdenIS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33VerdenTre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22PolitikkJensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04NorgeNytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23NorgeFem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20PolitikkStøre: – Vi styrer mot en krise09:54MotorSekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26SportTrønder kåret til årets sykkeltalent09:19NyheterElden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07PengerFacebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12NorgeSavnet person i Kristiansand funnet i live08:00VerdenMinst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41ReiseWiderøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38VerdenTre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52VerdenBryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40NorgeSavnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26NorgeDette skjer i dag05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03PengerHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43SportDjokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40NorgeMulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48NorgeAbid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46VerdenFlere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58VerdenFremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45NorgeHund drepte flere sauer i Sandnes00:24NorgeMann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57SportDurasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34SportBoksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23SportGolf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08SportCarlsen startet med remis i Sinquefield Cup
Populært