Meny

Ukrainas marinesjef tilbyr å bytte plass med arrestert mannskap

Et bilde fra den russiske sikkerhetstjenesten viser hendelsen for halvannen uke siden der Russland hevder tre ukrainske skip ulovlig tok seg gjennom Kertsjstredet. Ukraina sier den russiske kystvakten rente inn i en ukrainsk slepebåt. Arkivfoto: FSB / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Sjefen for Ukrainas marine, admiral Ihor Vorontsjenko, sier han er villig til å sitte i russisk fengsel mot at 24 gaster og offiserer slippes fri.

Utspillet er det seneste i den pågående konflikten mellom Ukraina og Russland, som spisset seg til ytterligere da tre ukrainske marinefartøyer og besetningen om bord ble tatt i arrest i Kertsjstredet nylig, skriver nyhetsbyrået DPA.

– Det smerter meg å se mine soldater bli arrestert ulovlig av Russland, sier Vorontsjenko i et intervju med den tyske avisen Bild torsdag.

Han sier han er innstilt på å gå i fengsel i Russland dersom Vladimir Putin løslater de 24 gastene og offiserene. De kan bli dømt til lange fengselsstraffer for å ha krenket Russlands grense.

Bakgrunn: Ukraina ønsker fangeutveksling for mannskapet på marinefartøyer

Den russiske kystvakten har nektet ukrainske skip å seile gjennom Kertsjstredet, som forbinder Azovhavet og Svartehavet. En av Ukrainas viktigste eksporthavner ligger ved Azovhavet og kan kun nås gjennom det omstridte stredet ved Krim-halvøya. Etter at Russland annekterte halvøya, anser landet stredet for å være en del av deres territorialfarvann.

Tirsdag opplyste Ukrainas infrastrukturminister Volodymyr Omelyan at ukrainske handelsskip igjen fikk seile gjennom stredet.

Aktuelt: Ukraina: Skip får igjen seile inn i Azovhavet

Populært