Kosovo vil ha egen hær – får smekk over fingrene fra NATO

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg advarer Kosovo mot å ta skritt som kan øke spenningen mot Serbia. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg advarer Kosovo mot å ta skritt som kan øke spenningen mot Serbia. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg advarer Kosovo mot å gå videre med planene om å gjøre de nasjonale sikkerhetsstyrkene om til en hær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasjonalforsamlingen i Kosovo skal etter planen holde en avstemning den 14. desember om å gjøre sikkerhetsstyrkene om til en ordinær hær.

– Et slikt grep vil være utidig. Det går mot rådene fra mange NATO-allierte. Og det kan få alvorlige følger for Kosovos euroatlantiske integrering i framtida, advarer Stoltenberg.

Han retter samtidig krass kritikk mot Kosovos beslutning om å heve tollen på serbiske varer til 100 prosent.

– Slike skritt gjør den EU-ledede meklingen mellom Beograd og Pristina enda vanskeligere, sier Stoltenberg.

Han ber både Kosovo og Serbia om å vise selvbeherskelse og avstå fra provokasjoner.

Serbias statsminister Ana Brnabic har sagt at opprettelse av en hær i Kosovo kan utløse væpnet intervensjon fra Serbias side.

– Vi håper vi aldri vil bli nødt til å bruke hæren vår, men dessverre er det et av alternativene som nå ligger på bordet, sier hun ifølge nyhetsbyrået AP.

Serbias frykt er at Kosovo vil bruke hæren til å jage ut etniske serbere.

– Vi vil ikke sitte stille og se på etnisk rensing, sier Brnabic.