Kraftig jordskjelv i Stillehavet - tsunamivarsel sendt ut

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk på Ny-Caledonia sørvest i Stillehavet er blitt bedt om å søke tilflukt etter at det er utstedt tsunamivarsel etter et jordskjelv med styrke 7,5.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Varselet fra den amerikanske tsunamivarslingstjenesten er av den laveste graden på skalaen og gjelder både den franske øygruppen og nabolandet Vanuatu. Det er varslet en bølgehøyde på 1 til 3 meter enkelte steder langs kysten i Ny-Caledonia. Innbyggerne er bedt om å søke tilflukt. Flere av koralløyene i området er svært lavtliggende.

Bølger observert

Det er blitt observert bølger, men så langt foreligger det ingen meldinger om eventuelle skader. Ny-Caledonia har en befolkning på rundt 270.000.

Jordskjelvet inntraff klokken 15.18 lokal tid (klokken 5.18 norsk tid) cirka 17 mil øst-sørøst for øya Maré i øygruppen Loyautéøyene. Skjelvets sentrum lå 10 kilometer under bakken, opplyser USAs jordskjelvsenter.

Det ble også målt et skjelv med styrke 6 i samme område noen minutter tidligere. Et kvarter senere inntraff et etterskjelv på 5,9 litt nærmere Maré, og deretter er det målt flere skjelv med styrke på rundt 5.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Omfattende skader etter jordskjelv i Alaska

Over 700 skadd i jordskjelv i Iran

To tektoniske plater

Øygruppen Ny-Caledonia er et fransk territorium ved den såkalte Ildringen, et område med stor vulkansk og geologisk aktivitet som omkranser Stillehavet. En av forkastningslinjene mellom to tektoniske plater går under havet mellom Vanuatu og Ny-Caledonia.

Det var kraftige jordskjelv i området også i august. Også den gangen ble det sendt ut tsunamivarsel, men dette ble avblåst etter kort tid.