Høring mot britisk regjeringsadvokat

Opposisjonen er ikke fornøyd med at Theresa Mays fremste juridiske rådgiver bare delte et sammendrag og ikke hele notatet de ba om å få se. Arkivfoto: Jessica Taylor / Det britiske parlamentet / AP / NTB scanpix
Opposisjonen er ikke fornøyd med at Theresa Mays fremste juridiske rådgiver bare delte et sammendrag og ikke hele notatet de ba om å få se. Arkivfoto: Jessica Taylor / Det britiske parlamentet / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Theresa Mays øverste juridiske rådgiver Geoffrey Cox risikerer å bli kastet ut av Parlamentet for å ha holdt tilbake et brexitnotat, skriver flere medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cox er en del av Mays regjering i en rolle som omtrent tilsvarer embetet som regjeringsadvokat i Norge. Han er regjeringens fremste rådgiver i juridiske saker, og det er et juridisk notat som er kjernen i konflikten som fører til at han kan bli suspendert eller utestengt fra nasjonalforsamlingen.

Labour og fem andre opposisjonspartier anklager Cox for «forakt for Parlamentet» etter at han mandag bare ga fra seg et 45 sider langt sammendrag av et juridisk notat om brexit, som opposisjonen hadde bedt om å få.

Notatnekten har ført til en krisedebatt i Underhuset. Nå blir det komitéhøring for å kartlegge om regjeringsadvokaten faktisk har vist forakt. I så fall kan han bli suspendert eller i ytterste konsekvens bortvist fra Parlamentet.

– Regjeringen har ikke publisert hans fulle og endelige juridiske råd om brexitavtalen, slik Parlamentet har beordret, sa Keir Starmer, Labours «skyggeminister» for brexit, etter å ha fått presentert sammendraget i stedet for hele notatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har dessverre ikke noe annet alternativ enn å gå til talsmannen for å be ham iverksette en formell prosess mot regjeringen, sa han videre.

Tirsdag starter en fem dager lang debatt om brexitavtalen Mays regjering har forhandlet fram med EU, og timingen for høringen er mildt sagt ubeleilig for May og hennes regjering.