Meny

Norge returnerer ulovlige innførte kulturgjenstander til Peru

Elleve ulovlig innførte inkagjenstander som ble beslaglagt av Tollvesenet i 2017, er nå tilbakeført til Peru.

– Peru og Norge jobber aktivt for å stoppe ulovlig handel med kulturgjenstander. Det er derfor en glede for meg å levere peruanske kulturskatter tilbake til sitt hjemland, sa statssekretær Marianne Hagen (H) da hun møtte Perus utenriksminister, Popolizio Bardales, mandag.

Overrekkelsen av de elleve verktøyene og våpnene i stein og bronse fant sted under en offisiell seremoni i Perus utenriksdepartement i hovedstaden Lima, skriver Statsministerens kontor i en pressemelding.

Gjenstandene ble beslaglagt i fjor høst i forbindelse med en omfattende internasjonal etterforskning om kulturkriminalitet.

Peruanske og norske eksperter fastslo at de fleste av de elleve gjenstandene er fra Inka-rikets storhetstid mellom 1400 og 1532, men også fra forhistorisk peruansk tid. Den eldste er datert til 1700 før Kristus.

– Arkeologiske gjenstander er en del av kulturen, identiteten og historien til et land. De er uerstattelige. Tyveri av kulturgjenstander og antikviteter betyr tap av unik kulturarv, sa Hagen.

Populært