Meny

Sårede Houthi-opprørere på FN-fly til Oman

Soldater i Jemen deltar under en militær seremoni i Mukalla torsdag 29. november. Styrkene får støtte fra den saudiledede koalisjonen i krigen mot houthi-opprørerne i landet. Foto: Jon Gambrell / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
50 sårede Houthi-opprørere er evakuert i FN-fly fra Jemens hovedstad Sana til Oman. Det øker sannsynligheten for at fredssamtalene kan starte i Sverige.

De 50 sårede Houthi-opprørerne forlot flyplassen i den jemenittiske hovedstaden klokken 16 norsk tid sammen med sin eskorte og et team med leger. Det FN-innleide flyet fra Ethiopian Airways hadde retning Muscat i Oman, der de sårede Houthi-opprørerne skal få legebehandling

Mandagens evakuering ses på som et kritisk steg i retning av at de planlagte fredssamtalene i Sverige faktisk blir gjennomført.

De sårede opprørernes skjebne var nemlig ett av hindrene i forkant av de avbrutte fredssamtalene i Sveits i september. Den gangen ble det ikke noe av samtalene fordi Houthienes representanter nektet å reise til Genève. De beskyldte FN for ikke å garantere dem mulighet til å returnere til Sana og for ikke å ha sørget for evakuering av sårede til Oman.

Godkjent av koalisjonen

Det var FNs spesialutsending til Jemen, Martin Griffiths, som foreslo at Houthi-opprørerne skulle evakueres fra landet av «humanitære hensyn» og som et «tillitsbyggende tiltak». Forslaget ble godkjent av den saudiledede koalisjonen som kriger mot Houthi-opprørerne i Jemen.

Griffiths selv landet på den internasjonale flyplassen i den opprørskontrollerte hovedstaden Sana mandag ettermiddag.

Han svarte ikke på spørsmål fra pressen da han ankom, men skulle etter planen ha samtaler med Houthi-opprørerne i forkant av de planlagte fredssamtalene i Sverige.

Stockholm

De nye fredssamtalene om Jemen skal etter planen starte denne uka. Sist torsdag bekreftet opprørerne at de vil delta dersom løftene om at de kan reise til Stockholm – og tilbake til Jemen etter samtalene – blir holdt. Den internasjonalt anerkjente regjeringen i Jemen, som støttes av den saudiledede koalisjonen, har allerede sagt at den vil delta i de planlagte samtalene.

Griffiths har de siste dagene hatt samtaler med begge sider som en del av arbeidet med å legge til rette for fredssamtalene. Kilder hadde antydet at det kunne skje allerede mandag eller i løpet av uken, men dette er ikke blitt bekreftet av noen, og Griffiths ankom Sana først mandag.

Ifølge en Houthi-kilde skal Griffiths reise sammen med opprørernes delegater til Sverige. Kilden oppgir ikke når avreisen skal skje, men jemenittiske kilder opplyser ifølge AP at Griffiths trolig vil dra til Sverige sammen med Houthi-delegater tirsdag.

Verdens verste krise

Også fredssamtaler holdt i 2016 mislyktes, da de brøt sammen etter 108 dager med forhandlinger i Kuwait. Da ble opprørernes delegater sittende fast i Oman i tre måneder.

Ifølge FN er rundt 10.000 personer drept siden koalisjonen gikk inn i konflikten i Jemen i 2015. Rettighetsgrupper frykter de reelle dødstallene er langt høyere. Krigen har utløst det FN omtaler som verdens verste humanitære katastrofe.

Ifølge FN står 14 millioner mennesker i fare for å sulte i Jemen som følge av krigshandlingene. Hele 60 prosent av befolkningen har ikke lenger tilgang til helsehjelp, ifølge Røde Kors.

(©NTB)

Populært