Ytre høyre-parti inn i regionforsamlingen i Andalucía

Det innvandringsfiendtlige ytre høyre-partiet Vox ligger an til å få 12 seter i regionforsamlingen i Andalucía i Spania.

Santiago Abascal (i midten), leder for ytre høyre-partiet Vox, fotografert under en demonstrasjon i Murcia i midten av november. Vox ble dannet for rundt fem år siden og har fått økt oppslutning samtidig som innvandringen over Gibraltarstredet har vokst. Foto: AP / Emilio Morenatti / NTB scanpix
Santiago Abascal (i midten), leder for ytre høyre-partiet Vox, fotografert under en demonstrasjon i Murcia i midten av november. Vox ble dannet for rundt fem år siden og har fått økt oppslutning samtidig som innvandringen over Gibraltarstredet har vokst. Foto: AP / Emilio Morenatti / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser prognosene etter at 93 prosent av stemmene i søndagens valg er telt opp. Antallet er høyere enn det som var antatt på forhånd.

Sammen med Vox blir høyrepartiene Partido Popular (PP) og Ciudadanos den største blokken, med til sammen 58 av de 109 mandatene i regionforsamlingen.

Sosialistpartiet PSOE blir det største enkeltpartiet med 34 seter.

Det er første gang det fem år gamle partiet Vox får plass i en spansk regionforsamling. Partileder Santiago Abascal får dermed en plattform å stå på når han skal forsøke å ta steget inn i den spanske nasjonalforsamlingen neste år. Det vil i så fall bli første gang siden 1982 at et ytterliggående høyreparti er representert i underhuset.

Vox har økt sin oppslutning i Andalucia samtidig som regionen er blitt en av de viktigste ankomsthavnene for innvandrere til Europa. I tillegg til streng innvandringspolitikk og motstand mot islam, preges partiet av EU-motstand. Dessuten ønsker Vox å stramme inn abortloven og går inn for å oppheve en lov som skal beskytte kvinner mot vold i hjemmet.

Men Vox' kjernesak er motstanden mot selvstendighet for Catalonia og ønsket om å bevare et samlet Spania.