Meny

Lek, bærekraftmål og Mandela på programmet for Solberg i Sør-Afrika

Statsminister Erna Solberg besøker townshipen Alexandra i Johannesburg, Sør-Afrika for å delta i flere bilaterale møter samt være med på feiringen av Nelson Mandelas 100 års dag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FNs bærekraftmål topper dagsordenen for Erna Solbergs besøk til Sør-Afrika. Før alvoret begynte fikk hun være med på fotball og annen moro i Johannesburg.

Statsministerens to dager lange besøk til landet helt på Afrikas sørlige spiss startet i Johannesburg-bydelen Alexandra Township, som er blant de fattigste urbane områdene i landet.

Der deltok Solberg på en storstilt markering av bærekraftmålene sammen med Eir fotball og Field Band Foundation, sistnevnte en sørafrikansk sivilsamfunnsorganisasjon for musikkorps som driver utviklingsarbeid blant barn og unge fra noen av Sør-Afrikas fattigste områder.

Delte ut fotballer

Til markeringen hadde Solberg tatt med seg et enormt nett med fotballer som hun delte ut til deltakerne, og statsministeren fikk sågar anledning til å finpusse pasningsteknikken på den medtatte gressbanen i Johannesburg. Hun spilte også musikk og var med på dans før hun snakket med barna om bærekraftmålene.

Senere på dagen startet alvoret med markeringen av verdens AIDS-dag 1. november, en dag som har særlig betydning i Sør-Afrika. Over 7,2 millioner av landets 50 millioner innbyggere lever med hiv, en epidemi på et nivå man ikke finner noe annet sted i verden.

Ser fram til møte

Søndag begynner det mer politiske programmet for statsministeren. Da er hun invitert av president Cyril Rampahosa til å delta på markeringen av 25-årsdagen for utdelingen av fredsprisen til Nelson Mandela.

Solberg sier hun ser fram til å hedre Mandela, og ikke minst til å møte den sørafrikanske presidenten.

– Norge og Sør-Afrika har lange og tette bånd tilbake fra da Norge støttet arbeidet mot apartheidregimet. I dag har våre to land felles interesser innen en rekke områder, for eksempel hav, energi og menneskerettigheter, sier Solberg.

Populært