Macron krever uavhengig Khashoggi-etterforskning

Frankrikes president Emmanuel Macron på vei inn til G20-toppmøtet i Buenos Aires. Foto: AP / NTB scanpix
Frankrikes president Emmanuel Macron på vei inn til G20-toppmøtet i Buenos Aires. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes president Emmanuel Macron har under G20-møtet sagt til Saudi-Arabias kronprins at Europa krever internasjonal etterforskning av Khashoggi-drapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Macron og kronprins Mohammed bin Salman hadde en uformell samtale på sidelinjen av G20-toppmøtet i Buenos Aires.

Ifølge en av den franske presidentens medarbeidere sa Macron til kronprinsen at internasjonale eksperter må få delta i etterforskningen av drapet på Jamal Khashoggi.

Macron: – Jeg er bekymret

På Twitter la kronprinsen ut en video fra en av samtalene med Macron. I videoen ber han Macron om å ikke bekymre seg. Til det svarer den franske presidenten «jeg bekymrer meg. Jeg er bekymret».

På videoen smiler kronprinsen, mens Macron ser alvorlig ut. Der kan man høre presidenten si «du hører aldri på meg». Bin Salman svarer så følgende: «Jeg vil høre på deg, selvfølgelig».

Presidenten forteller også kronprinsen at han er en mann av sitt ord.

Journalistdrap

Drapet på den regimekritiske journalisten er en av sakene som ventes å prege det to dager lange toppmøtet, og det har vært mange spekulasjoner på hvordan de øvrige stats- og regjeringssjefene ville møte kronprinsen, som mistenkes av mange for å ha beordret drapet.

Mange bet seg derfor i merke at det var en storsmilende russisk president Vladimir Putin som håndhilste hjertelig på kronprinsen, som smilte like hjertelig tilbake.

Det var en markering som flere tolker som at Putin ikke lar seg avskrekke av at Mohammed bin Salman settes i forbindelse med drapet.