Bosnia nærmer seg NATO

Utenriksministrene i NATO ventes neste uke å ta grep for å forsøke å vekke til live Bosnia-Hercegovinas slumrende plan for medlemskap i alliansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bosnia-Hercegovina ble innvilget en plan for medlemskap, kalt MAP, allerede i 2010. Men så langt har planen ligget i dvale.

NATO har nemlig krevd ytterligere reformer i landet før bosnierne får begynne å levere inn årlige nasjonale handlingsplaner til NATO for å vise hva de gjør for å forberede seg på medlemskap.

Disse årlige planene regnes som et sentralt verktøy i medlemskapsprosessen.

Nå har NATO konkludert med at Bosnia har kommet langt nok i reformprosessen til at den årlige rapporteringen kan begynne.

Det er ventet at utenriksministrene i NATO vil ta den formelle beslutningen når de møtes i Brussel neste uke.

NATOs hovedkrav til Bosnia har vært at alle forsvarsanlegg i landet må registreres som statlig eiendom før medlemskapsplanen kan aktiveres.

Denne reformen er nå fullført i hele landet unntatt i serbiske Republika Srpska, som er mot planen og har nektet å godta at staten overtar eierskapet til forsvarsanleggene som er lokalisert i regionen.

NATO mener på sin side at bosniske myndigheter har gjort det de kan, og at de bosniske serberne ikke bør gis makt til å nedlegge veto.

Personvernpolicy