51 grindhvaler døde etter ny hvalstranding i New Zealand

Arbeid med å fjerne de 51 grindhvalene som strandet fredag. 
Foto: New Zealand Department of Conservation / AP / NTB scanpix
Arbeid med å fjerne de 51 grindhvalene som strandet fredag. Foto: New Zealand Department of Conservation / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

51 grindhvaler strandet og døde på øyene Chatham Islands i New Zealand fredag, kun dager etter at 145 grindhvaler led samme skjebne på en øy sør i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så mange som 90 hvaler skal ha strandet fredag, men 40 av dem klarte å komme seg ut i vannet igjen og overlevde.

Da personale fra naturverndepartementet (DOC) kom til stranden var 50 hvaler døde, mens én lå igjen levende. Den ble avlivet på stedet av humane hensyn.

Forrige helg døde 145 grindhvaler på øya Stewart Island etter å ha strandet.

Søndag ble ti dvergspekkhoggere funnet strandet på en strand nord i landet. 200 ansatte og frivillige klarte å få åtte av hvalene ut på vannet igjen etter å ha flyttet dem til en roligere strand, men innen onsdag hadde sju av dem havnet på stranda igjen. De ble også avlivet.

Dr. Dave Lundquist, som er ekspert på marine arter, sier i en video publisert av newzealandske miljøvernmyndigheter at strandingene ikke nødvendigvis har noe med hverandre å gjøre.

Ifølge ham kan det være en rekke grunner til at hvaler strander, som navigasjonsproblemer, rovdyr, sykdom, skader, eller menneskeskapte faktorer som undervannslyd.

– I mange av disse tilfellene er det antakeligvis en kombinasjon av de faktorene, sier han i videoen.