Betente saker kan gripe oppmerksomheten på G20

USAs president Donald Trump ankommer Buenos Aires i forkant av G20-møtet fredag. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump ankommer Buenos Aires i forkant av G20-møtet fredag. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Handelskrigen, kronprins bin Salmans angivelige involvering i Khashoggi-drapet og Ukraina-krisen er blant sakene som gjør årets G20-toppmøte ekstra betent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredagens toppmøte i Buenos Aires skal egentlig handle om infrastruktur, utvikling og matsikkerhet, men det vil foregå mot et uunngåelig bakteppe av gripende skandaler og konflikter.

– Møtet inneholder høydramatikk på den turbulente verdensscenen, med USAs Donald Trump, Kinas Xi Jinping og Russlands Vladimir Putin i ledende roller, sier Michael Shifter, leder i interamerikansk dialog, en Washington-basert tankesmie.

Handelskrigen

Verdensøkonomien står på spill når Trump og Xi møtes til middag i Buenos Aires lørdag. Trump har truet med mer toll på kinesiske varer om en enighet ikke inngås.

De fleste analytikere tviler på at helgens samtaler vil ende konflikten, men om partene blir enige om en slags «våpenhvile», kan det kjøpe dem tid til flere samtaler og forsoningsrunder.

Kronprinsen

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman er i hardt vær etter de stadig mer troverdige anklagene om hans rolle i det brutale drapet på regimekritikeren Jamal Khashoggi. Trump har nektet å konfrontere kronprinsen i frykt for å ramme økonomiske relasjoner til saudiaraberne, men flere europeiske ledere er ventet å unngå å la seg avbilde ved siden av kronprinsen, ifølge nyhetsbyrået AP.

– En sky av mistenksomhet henger over kronprinsen i det han forsøker å gjenbygge sitt rykte under G20. Verdensledere vil nok tenke seg om før de lar seg avbilde med han, sier Human Rights Watch.

Ukraina

Trump har avlyst møtet med Putin som følge av Russlands dramatiske angrep på tre ukrainske marinefartøy og pågripelsen av mannskapene om bord i Kertsjstredet mellom den annekterte Krim-halvøya og det russiske fastlandet.

Hendelsen har utløst et skred av krisemøter i blant annet FNs hovedforsamling og Ukrainas regjering, som erklærte unntakstilstand.

Personvernpolicy