Åpen for alle - alltid

Senatet åpner for å straffe Saudi-Arabia

Minst 10.000 mennesker er drept i Jemen siden Saudi-Arabia med støtte fra USA og flere land i regionen gikk til krig mot Houthi-opprørerne i mars 2015. Foto: AP / NTB scanpix
Minst 10.000 mennesker er drept i Jemen siden Saudi-Arabia med støtte fra USA og flere land i regionen gikk til krig mot Houthi-opprørerne i mars 2015. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senatet i USA har tatt et viktig steg mot å avslutte militærhjelpen til Saudi-Arabia, som følge av krigen i Jemen og drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med 63 mot 37 stemmer har senatorene vedtatt å utarbeide en resolusjon med krav om stans i USAs militærhjelp til Saudi-Arabia.

Debatten om resolusjonen kan finne sted allerede i neste uke. Dersom den blir vedtatt, vil det være et klart nederlag for president Donald Trump, som ønsker å videreføre den amerikanske militærhjelpen.

Avstemningen i Senatet onsdag fant sted kort tid etter at utenriksminister Mike Pompeo og forsvarsminister Jim Mattis hadde tryglet de folkevalgte om ikke å begrense USAs militærstøtte.

«Helsikes mye verre»

Verdens verste humanitære katastrofe utspiller seg i krigsherjede Jemen, der FN og hjelpeorganisasjoner frykter en massiv sultkatastrofe. Pompeo hevder at situasjonen ville ha vært langt verre uten USAs støtte til Saudi-Arabias krigføring.

– Jeg ser med sorg på lidelsene i Jemen, men om USA ikke var involvert i Jemen, ville det ha vært helsikes mye verre der, sa Pompeo under et lukket møte i Senatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i mars 2015, i spissen for en regional koalisjon som har støtte fra USA.

Sultkatastrofe

Onsdagens vedtak i Senatet står i stor kontrast til et mislykket forsøk tidligere i år på å fremme en lignende resolusjon som følge av lidelsene. Men etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi i Saudi-Arabias konsulat, øker presset fra de folkevalgte om å straffe det autoritære kongedømmet.

Senatorer fra begge partier har reagert kraftig på Trumps håndtering av drapet på journalisten, som bodde i USA og skrev for Washington Post.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den humanitære situasjonen i Jemen blir dessuten stadig verre. Halvparten av Jemens befolkning – rundt 14 millioner mennesker – trues nå ifølge FN av en sultkatastrofe.

Sanders, Lee og Murphy

Flere land, blant dem Norge, Danmark, Finland og Tyskland har stanset eksporten av våpen og militært utstyr til Saudi-Arabia, og selv republikanere i Kongressen tar nå til orde for at USA skal gjøre det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resolusjonen, som Trump allerede har truet med å legge ned veto mot, krever at Trump avslutter amerikansk militærhjelp til Saudi-Arabia innen 30 dager. Forslagsstillerne er den uavhengige senatoren Bernie Sanders, republikaneren Mike Lee og demokraten Chris Murphy.

– Saudiaraberne har drept flere sivile i år enn i noe annet år i Jemen-krigen, sier Murphy, som lenge har presset på for å stanse USAs støtte til krigen.

Pompeo forsvarer kronprinsen

– De gjorde åpenbart en gigantisk strategisk feil da de bortførte og drepte Jamal Khashoggi. Så mye har endret seg de siste månedene, tilføyer han.

CIA knytter i en rapport som er lekket til amerikanske medier Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman til drapet på Khashoggi, men Pompeo avviser dette.

– Jeg har ikke sett noen direkte rapportering som knytter kronprinsen til ordren om å drepe Jamal Khashoggi, sa Pompeo etter besøket i Senatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pompeo understreket at den amerikanske støtten til krigføringen mot Houthi-opprørerne i Jemen er et viktig ledd i Trump-administrasjonens mål om å demme opp for iransk innflytelse i Midtøsten.

– Saudi-Arabia har ikke annet valg enn å utkjempe denne konflikten, og dersom vi vender dem ryggen, vil det true amerikanske interesser, sier Pompeo.