Pågrepne ukrainske sjømenn vist på russisk TV

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB har offentliggjort videoer av tre ukrainske sjømenn som søndag ble pågrepet av russisk kystvakt utenfor Krim-halvøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Videoene ble vist på russisk TV og viser ukrainske Andrij Dratsj, Serhij Tsybizov og Volodymyr Lisovji som gir sine forklaringer, skriver BBC.

I sin forklaring sa Dratsj at han var på båten Nikopol og at han hadde ordre om å seile fra Odessa på kysten av Svartehavet til Mariupol i Azovhavet.

– Vi bli advart av grensevaktene til den russiske føderasjonen om at vi brøt russisk lov. De hadde gjentatte ganger bedt oss om å forlate Russlands føderale farvann, sa Dratsj. Også Tsybizov fortalte at han var på samme båt.

Maskingevær om bord

Volodymyr Lisovji fortalte at han var kommandør for en militærenhet og var en del av en maritim styrke.

– Jeg ignorerte bevisst anmodninger over det ultrakorte bølgebåndet, forklarte Lisovji og la til at det var små våpen om bord, i tillegg til maskingevær.

Falske forklaringer

Lederen av det ukrainske sjøforsvaret, Ihor Vorontsjenko, hevder overfor en ukrainsk TV-kanal at sjøfolkene ga falske forklaringer under tvang.

– Jeg kjenner disse sjøfolkene fra Nikopol. De har alltid vært ærlige og profesjonelle, og det de sa er ikke sant, sier Vorontsjenko.

Varetektsfengslet

To ukrainske marinefartøy og en taubåt med til sammen 24 ukrainere ble tatt i arrest av russisk kystvakt søndag da de var på vei gjennom Kertsjstredet nær den annekterte Krim-halvøya.

Tolv av ukrainerne er varetektsfengslet, og det er ventet at de resterende tolv vil bli fengslet onsdag. Tre av dem er innlagt på et sykehus på Krim med skader de fikk da den russiske kystvakten angivelig åpnet ild mot fartøyene og seilte inn i dem.

Personvernpolicy