Stoltenberg kaller inn til krisemøte i Ukraina-kommisjon

VIDEO: Russisk sikkerhetstjeneste har frigitt video som skal vise hva som skjedde i Kertsjstredet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg kaller inn til krisemøte i NATO-Ukraina-kommisjonen for å diskutere den spente situasjonen i Azovhavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoltenberg snakket mandag med Ukrainas president Petro Porosjenko på telefon om den dramatiske utviklingen i Azovhavet og Kertsjstredet.

Generalsekretæren ga uttrykk for sin fulle støtte til Ukrainas territorielle integritet og uavhengighet, som også omfatter landets rett til å kunne navigere fritt i sine territorialfarvann i henhold til folkeretten.

Det var Porosjenko som ba NATO-sjefen om å kalle inn Ukraina-NATO-kommisjonen, som i første omgang møtes på ambassadørnivå i Brussel mandag ettermiddag.

Kertsjstredet ble stengt søndag etter at tre ukrainske marinefartøy gjennomførte det den russiske kystvakten hevdet var en uautorisert gjennomfart gjennom russisk farvann.

Reaksjon: Solberg bekymret over eskaleringen i konflikten mellom Ukraina og Russland

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier norske myndigheter er bekymret for situasjonen og følger utviklingen tett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Russisk maktbruk mot ukrainske fartøyer er uakseptabel og vi oppfordrer Russland til å frigi fartøyene med mannskap. Fartøy må sikres fri passasje til ukrainske havner i Asovhavet, sier Eriksen Søreide i en uttalelse, og hun oppfordrer begge parter til å vise tilbakeholdenhet og redusere spenningen i området.

– Norge gjentar sin klare støtte til Ukrainas suverenitet og territorielle integritet. Vi har fra norsk side med bekymring fulgt utviklingen i Azovhavet etter at den russiske broen over Kertsjstredet ble åpnet. Norge har gjennomført restriktive tiltak knyttet til broen, på lik linje med EU, sier utenriksministeren.

Aktuelt: – Russland vil svare hvis USA utplasserer nye raketter i Europa