FN innkaller til krisemøte etter russisk angrep på ukrainske fartøy

VIDEO: Russland og Ukraina har bedt om et møte om den eskalerte situasjonen i FNs sikkerhetsråd. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs sikkerhetsråd har innkalt til et krisemøte mandag etter at Russland skjøt og tok kontroll over tre ukrainske fartøy i Svartehavet søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser USAs FN-ambassadør Nikki Haley på Twitter.

Det er Ukraina og Russland som har bedt om møtet, opplyser kilder til nyhetsbyrået AFP.

I en uttalelse fra den ukrainske marinen tidligere søndag ble det varslet at to fartøy var truffet, et av dem er kanonbåten Berdyansk. Russiske styrker hadde også ha tatt kontroll på over totalt tre ukrainske fartøy.

Russland bekrefter at de skjøt

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB bekreftet søndag at de har bordet og gjennomsøkt de ukrainske militærfartøyene ved Kertsjstredet.

– For å stoppe de ukrainske militærfartøyene brukte vi våpen, bekreftet en talsperson fra FSB.

Aktuelt: – Russland vil svare hvis USA utplasserer nye raketter i Europa

Spent

EU ber partene om å umiddelbart trappe ned spenningsnivået i området, som de siste dagene har vært skyhøyt.

Søndag ble det kjent at Russland hadde stengt trafikken gjennom Kertsjstredet, et smalt farvann mellom Krim og det russiske fastlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi forventer at Russland åpner for passeringer i Kertsjstredet og ber alle parter opptre med den største tilbakeholdenhet for å roe ned situasjonen umiddelbart, sier EU i en uttalelse søndag kveld.

Russland har gjenåpnet passasjen gjennom Kertsjstredet mellom den annekterte Krim-halvøya og det russiske fastlandet, melder det russiske nyhetsbyrået Sputnik mandag morgen.

Aktuelt: Russland: – Norges påstander om GPS-sabotasje er absurde

Stredet, som er den eneste passasjen mellom Svartehavet og Azovhavet, ble stengt søndag etter at tre ukrainske marinefartøy gjennomførte det den russiske kystvakten hevdet var en uautorisert gjennomfart gjennom russisk farvann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainske myndigheter meldte tidligere at et russisk kystvaktskip hadde kjørt inn i en ukrainsk slepebåt som seilte sammen med to ukrainske marinefartøy. Fartøyene var på vei fra Odessa på kysten av Svartehavet til Mariupol i Azovhavet og forsøkte å ta seg gjennom stredet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slepebåtens motor og skrog skal ha fått skader i sammenstøtet.

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB uttaler til russiske nyhetsbyråer at de ukrainske fartøyene satte kursen gjennom stredet, til tross for at Russland hadde stengt det. FSB beskylder ukrainske myndigheter for å forsøke å provosere fram en konflikt.

Aktuelt: – USA kan tape krig mot Kina og Russland

NATO følger med

I en uttalelse søndag kveld sier NATO at de følger med på utviklingen i saken og at de er i kontakt med ukrainske myndigheter. De ber også om selvbeherskelse og oppfordrer til å ikke la situasjonen utvikle seg.

– NATO støtter Ukrainas suverenitet fullt ut og deres territoriale integritet, inkludert deres navigasjonsrettigheter i territorialt farvann. Vi oppfordrer Russland til å sikre uhindret tilgang til ukrainske havner i Azovhavet i samsvar med internasjonal lov, sier talsperson Oana Lungescu i en uttalelse søndag kveld.

Aktuelt: Putin blir mindre populær, viser måling