Største avskoging i Brasil på ti år

Illustrasjonsfoto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra august i fjor til juli i år har 790.000 hektar skog gått tapt i Brasil, melder landets myndigheter. Det er den største avskogingen i landet siden i 2008.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten ble møtt med forferdelse av miljøvernere som forventer at avskogingen vil forverre seg ytterligere når Jair Bolsonaro tiltrer som president 1. januar.

I valgkampen varslet Bolsonaro at han ville slå sammen miljø- og landbruksdepartementet. Han vil også legge til rette for mer landbruk, veibygging, atomkraft og annen næringsvirksomhet i Amazonas.

– Det er mye totalskadd skog. Situasjonen er veldig bekymrende. Og det som er ille, vil bli verre, sier Marcio Astrini i Greenpeace i en uttalelse til The Guardian.

Avskogingen, som har hatt en økning på 13,7 prosent på ett år, skjer til tross for at landet har hatt en økning i budsjettet og målrettet arbeid utført av landets miljøbyrå Ibama for å redusere avskogingen.

– Vi må øke mobiliseringen på alle nivåer i regjeringen, samfunnet og i den produktive sektoren for å bekjempe ulovlig miljøaktivitet, sier miljøminister Edson Duarte i en uttalelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter flere år med nedgang begynte avskogingen i Brasil å øke igjen i 2013, året etter at landets daværende president Dilma Rousseff godkjente en lov som ga amnesti til å avskoge på små eiendommer.

Norge har siden 2011 gitt flere milliarder kroner til Amazonas-fondet. Hvert år måles Brasils avskoging mot den gjennomsnittlige avskogingen for de siste ti årene. Dersom tallet ligger under gjennomsnittet, får Brasil støtte fra Norge. Avtalen går fram til 2020.